« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
reagirala i policija

Policajci raznosili studente ispred Ministarstva znanosti

VIDEO - Hrvatska je doživjela scene uobičajene za prosvjede, policija pokušala odnijeti studente s ulaza u Ministarstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/CROPIX)
Više o

studenti prosvjed

,

besplatno obrazovanje

,

fakultet blokada

,

prosvjed ministarstvo znanosti

Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u obrazovanju i postojećim sustavom, oko 300-ak studenata Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti okružilo je držeći se za ruke zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Nešto prije toga mladi su intelektualci sjeli ispred zgrade i počeli stavljati kuverte sa svojim zahtjevima pred ulazna vrata. Kao i od samog početka, traže da se visokoškolsko obrazovanje financira državnim novcem kao i da se uvede moratorij na smanjivanje upisnih kvota za preddiplomski studij.

Iako je prosvjed najavljen kao miran, studenti nisu dopustili ljudima da izađu iz zgrade, a bolje nisu prošli ni slučajni prolaznici. U jednom je trenutku izbila svađa s djelatnicima Ministarstva; neki od njih vikali su na prosvjednike nazivajući ih stokom.

Čak je došlo i do naguravanja nakon što su dvije osobe pokušale napustiti zgradu. Jedna od djelatnica Ministarstva pravdala se kako je vikala na prosvjednike jer su je vrijeđali i onemogućili joj da na vrijeme stigne po dijete koje se nalazilo u vrtiću.

Na mjesto prosvjeda došla je i policija koja je razbila studentsko okruženje i pustila ljude da iziđu iz zgrade.

Okruženje je razbijeno klasičnom metodom odnošenja prosvjednika, koji su se držali junački, kao da im je to već stoti prosvjed. Bježanja nije bilo, jednostavno su mirno sjedili i čekali da ih policajci odstrane.

01.12.2009. 18:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  maruša
  02.12.2009. 09:59
  kao djelatnik mzoš-a, meni je ovo strašno! to nije bio miran prosvjed nego kršenje mojih prava slobodnog kretanja! u svim vijestima smo ispali "stoka" koja "gazi" "jadne" studente! kako mi kao službenici, ili kako nas nazivaju "činovnici" možemo njima dati beslatno obrazovanje?? nitko mi ne može zabraniti to što želim ići kući, svojoj obitelji. a uostalom, nikada neće dobiti ono što traže jer bi im njihovi roditelji trebali objasniti od kuda ti novci kojima hoće besplatno obrazovanje! baš me zanima stav tih roditelja koji su pustili svoju djecu da krše tuđa ljudska prava u borbi za svoja. ono što se događali je bilo nasilje nad svima, starima, mladima, a da ne pričam o trudnicama koje nisu mogle izaći van
 2. avatar
  02.12.2009. 15:49
  Mene osobno zanima od kuda MZOŠ-u ideja da na temelju proračuna (koji sklapaju kreteni) ima pravo kršiti osnovna ljudska prava? Ako je ono što je zadesilo djelatnike ministarstva tragedija ne znam kako bi se trebalo definirati ono čemu su studenti izloženi, ili ono čemu će biti izložena djeca tih istih djelatnika kada krenu putevima bolonjskih procesa. Upravo takav stav (ovim slučajem djelatnika koji predstavljaju ajmo reći javnost) omogućava i ministarstvu, a u krajnjij instanci i državi, da rade sve ovo što rade. Zašto recimo djelatnici nisu blokirali MZOŠ? Jer ne vide odakle pare za besplatno obrazovanje?? Tko je platio obrazovanje većini tih djelatnika? Tko im daje plaće (kao i pandurima koji su intervenirali)? I tko na kraju krajeva nije u stanju smanjiti mastodontsku državnu potrošnju pa nam na leđa natovaruje kamate koje ćemo svi otplaćivati još desetljećima?
  Savjet: prije nego se uhvatite moraliziranja s pozicije nedužne žrtve promislite o činjenicama, a onda probajte uvidjeti tko je u stvari nasilnik!
Novi komentar
nužno
nužno