« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
ZNANSTVENI BOOM

Stvorena laboratorijska sperma iz matičnih stanica

Britanski znanstvenici objavili su kako im je pošlo za rukom stvoriti ljudske spolne stanice iz matičnih stanica zametka

(Corbis)
Više o

NorthEast England Stem Cell Institute

,

Sveučilište u Newcastleu

,

matične stanice

,

sperma

,

Karim Nayernia

,

Stem Cells and Development

Znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu i NorthEast England Stem Cell Institutea izvijestili su kako se koriste novom tehnikom za dobivanje stanica sperme od matičnih stanica zametka iz kojih tijekom razvoja nastaju sve druge stanice u tijelu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Stem Cells and Development. No brojni drugi britanski stručnjaci dovode u pitanje rezultate njihova istraživanja, uz komentar da stanice sperme umjetno stvorene u laboratorijima obično pokazuju abnormalnosti, a rezultati su već potaknuli rasprave o etičnosti takvih istraživanja.Unatoč kritikama to je prvi put u povijesti da je u laboratoriju stvoren ljudski spermij.

Voditelj istraživanja profesor Karim Nayernia, koji je već obavio niz sličnih uspješnih pokusa na miševima koji su uspjeli dobiti potomke, u priopćenju objavljenu u srijedu izjavio je kako će tehnika njegova tima omogućiti znanstvenicima da prouče na koji se način spermiji umnožavaju te se nadaju da će pomoći u liječenju neplodnih muškaraca.

Izvor: Hina

08.07.2009. 22:03:59
Novi komentar
nužno
nužno