« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Svećenik reggaea prvi put dolazi na Bačvice

17. srpnja prazik laganih ritmova na popularnom kupalištu

Fotografija vijesti
Više o

Iqulah

,

Gideon Force

,

Atelier ‘Raphael’

,

Ljetno kino Bačvice

,

Ghetto

,

Rasta Center

,

reggae

Popularni jamajkanski rastaman Iqulah s bendom Gideon Force ovog ljeta će prvi put nastupiti u Hrvatskoj i to na humanitarnom koncertu u splitskom Ljetnom kinu Bačvice 17. srpnja, u organizaciji Slobodne umjetničke akademije i Ateliera ‘Raphael’ - kabineta za umjetničku psihoterapiju pri klubu Ghetto (college of deviant behaviour).

Iqulah, kojem su mediji dodijelili titule ambasadora, kao i visokog svećenika reggaea, s kolegama-vrhunskim glazbenicima iz Gideon Forcea pomoći će u prikupljanju sredstava za projekt umjetničke psihoterapije s mladim ovisnicima o teškim drogama, koje aktivisti Ghettoa provode i u splitskom zatvoru Bilice.

Iqulah (Integrity, Quality, Unity and Love for Africa as Home) svojom je karizmom i snažnom afričkom prezentacijom osvojio na tisuće poklonika diljem svijeta. Još 1985. je osnovao svoju etiketu Mozziah na Jamajci, odakle je počeo njegov glazbeni proboj u svijet. Po objavi albuma ‘Rasta Philosophy’  Iqulah & Gideon force kreću na višegodišnju turneju po globusu, šireći upravo, kako naslov albuma kaže, rasta filozofiju.

Kao svoj najveći uspjeh ističu afričku turneju, gdje su koncertirali na stadionima u Malawiju, Južnoafričkoj republici, Maliju, Tanzaniji, Sudanu, Zimbabweu, a u Etiopiji su ‘97. godine svirali pred 80 tisuća ljudi. Nakon tog iskustva se Iqualah povukao i priključio rastafarijanskim filozovskim krugovima, te je otvorio međunarodni Rasta Center u jamajkanskom gradu St.Ann’s. Prije četiri godine se vraća na scenu angažiranim albumom ‘Rastafari 4 Eva’, koji obiluje snažnim, proročanskim porukama o aktualnim globalnim zbivanjima, promovirajući mir i pozitivnost.  

Kako doznajemo od organizatora, cilj je koncertom prikupiti dovoljno novca za postojeće savjetodavne i psihoterapijske inicijative, ali i razviti nove aktivnosti u sklopu projekta koji pruža pomoć i utjehu velikom broju mladih koji su se uhvatili u koštac sa svojim problemom. 

Piše: Piše: Hana Letica
04.07.2008. 03:47:44
Novi komentar
nužno
nužno