« Film
objavljeno prije 6 mjeseci
KINO PROGRAM

Tjedan Ingmara Bergmana u Kinoteci

Kino Kinoteka u listopadu se pridružuje obilježavanju 100. obljetnice rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvažnijih redatelja svih vremena

Opus: Ingmar Bergman - 100 godina
Opus: Ingmar Bergman - 100 godina (Kinoteka)
Više o

Kinoteka

,

tjedni program

,

Ingmar Bergman

Od 23. listopada, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj na repertoar stiže Opus: Ingmar Bergman - 100 godina

U relativno kratkoj filmskoj karijeri koja traje tek nešto više pola desetljeća američki redatelj i scenarist Damien Chazelle uspio je stvoriti prepoznatljiv filmski potpis spojivši svoje dvije velike opsesije - film i jazz, osvojiti gotovo sve najprestižnije filmske nagrade i upisati se u filmsku povijest kao najmlađi dobitnik Oscara za režiju u povijesti dodjele Akademijinih nagrada. 

Kino Kinoteka u listopadu se pridružuje obilježavanju 100. obljetnice rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvažnijih redatelja svih vremena koji je upotrebom tema, stilskih sredstava i lica stvorio prepoznatljiv filmski svemir, i čiji utjecaj daleko prelazi granice filmske umjetnosti.

Opus: Ingmar Bergman - 100 godina obuhvaća sedam ostvarenja. 23. listopada otvara ga Jesenja sonata (1978.), suptilna analiza odnosa majke, genijalne pijanistice i njezine zanemarene kćeri s Liv Ullman i Ingrid Bergman u njezinoj posljednjoj filmskoj ulozi. U opusu također gledamo najpoznatiji Bergmanov film, Sedmi pečat (1957.) iz kojeg je ikonička filmska partija šaha - između Viteza (Max von Sydow) i Smrti, te najutjecajniji njegov film, onirički Divlje jagode (1957.) s Victorom Sjöströmom, velikanom iz ere švedskog nijemog filma u ulozi starog profesora koji se, predosjećajući vlastitu smrt, prisjeća djetinjstva i mladosti.

U najeksperimentalnijem Bergmanovom filmu, psihološkoj drami koja tematizira pitanja dvojništva, identiteta i ludila Persona (1966.) gledamo sjajne izvedbe redateljeve tadašnje i bivše partnerice, Liv Ulmann i Bibi Anderson. Ljeto s Monikom (1953.), senzualna romantična drama o odbjeglim tinejdžerima, značajno je utjecala na francuske novovalovce, a dugi kadar u kojem Harriet Andersson gleda izravno u kameru Jean-Luc Godard nazvao je najtužnijim u povijesti filma.  Opus zaključuju Fanny i Alexander (1982.), autobiografski film u kojem se Bergman u priči o izmišljenoj obitelji Ekdahl prisjeća djetinjstva te Sarabande (2003.), posljednji i prema mnogima najosobniji njegov film.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz opusa Ingmara Bergmana, osim za besplatnu projekciju filma Jesenja sonata 23. listopada iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.com ili na blagajni kina prije projekcije.

22.10.2018. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno