« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
spektakularno slavlje u libiji

Tjedan proslava za 40 godina Gadafijeve vlasti

Libija je u utorak otpočela tjedan proslava kojima će obilježiti 40. obljetnicu državnog udara kojim je 1960. godine vlast u toj zemlji preuzeo predsjednik Muamar Gadafi.

(Wikipedia)
Više o

Libija

,

Gadafi

,

dan libijsko-talijanskog prijateljstva

,

slučaj Lockerbie

Svečanostima je nazočan predsjednik Venezuele Hugo Chavez i afričke vođe, među kojima predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe i Sudana Omar Hasan al Bašir. Afrički čelnici okupili su se u Tripoliju već u ponedjeljak, na jednodnevnom summitu Afričke unije.

Veliki dio zapadnih zemalja na libijsku proslavu šalje samo diplomate srednje razine nakon što su u cijelom svijetu odjeknuli međunarodni protesti, posebno iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, zbog herojskog dočeka kojeg je Libija priredila Abdel Basetu al Megrahiju, osuđenom zbog napada na američki zrakoplov iznad škotskog mjesta Lockerbie kojeg su škotske vlasti oslobodile jer boluje od terminalne faze neizlječive bolesti.

Francuska je u Libiju poslala državnog tajnika za razvoj, Alaina Joyandeta, a talijanski premijer Silvio Berlusconi koji se u nedjelju sastao s Gadafijem na proslavi dana libijsko-talijanskog prijateljstva nije došao na proslave u Tripoliju.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić biti će, kako javlja agencija dpa, vjerojanto jedini europski šef države koji će sudjelovati u proslavama u Tripoliju. Tadić će biti nazočan na vojnoj paradi u počast Gadafija, na kojoj će sudjelovati 26 pripadnika srbijanske vojske, a u Tripoli stiže i ministar obrane te zemlje Dragan Šutanovac.

Središnja svečanost planirana je za utorak navečer u Tripoliju a, kako prenosi televizija Al Džazira, taj bi događaj trebao nalikovati na svečano otvaranje Olimpijskih igara. Tijekom trosatnog događanja nastupit će vojni orkestri, više od 400 plesača dočarat će prizore iz libijske povijesti, a uz ostala spektakularna događanja predviđeni su i veliki aeromitinzi i vatrometi.

Izvor: Hina

01.09.2009. 11:52:32
Novi komentar
nužno
nužno