« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina
GREENPEACE

Toksini u opremi za Svjetsko prvenstvo u nogometu

Greenpeaceovo istraživanje razotkriva skandal s toksinima u opremi za Svjetsko prvenstvo

Adidas Predator je pun toksina
Adidas Predator je pun toksina (Arhiva)
Više o

Svjetsko prvenstvo u nogometu

,

SP Brazil 2014

,

toksični spojevi

,

oprema

,

kopačke

,

lopta

,

Brazuca

,

kopačka Tiempo

Sportska oprema koju proizvode Adidas, Nike i Puma sadrži opasne kemijske tvari, zaključak je najnovijeg istraživanja koju je proveo Greenpeace uoči nogometnog Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Čak 33 predmeta, uključujući kopačke, golmanske rukavice i službenu nogometnu loptu Brazuca, testirani su na niz kemijskih spojeva. Analiza je pokazala da Adidasove kopačke"Predator sadrže vrlo visoku razinu toksičnog PFC-a i to do 14 puta više od ograničenja koje je postavio sam proizvođač.

"Tvrtke poput Adidasa opremaju najveće svjetske igrače i tvrde da podupiru i promiču ljepotu igre, ali naša ispitivanja pokazuju da pritom igraju prljavo. Dok njihova zarada u vrijeme Svjetskog prvenstva vrtoglavo raste, bilo bi u najmanju ruku fer da prestanu igrati prljavo," izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Neovisni laboratoriji pronašli su kemikalije poput perfluoriniranih spojeva (PFC), nonilfenol etoksilata (NPE), ftalata i dimetilformamida (DMF) u proizvodima svih triju kompanija kupljenim u nizu zemalja diljem svijeta, uključujući Hrvatsku. Takve štetne tvari iz njihovih proizvoda dospijevaju u okoliš i završavaju u hranidbenom lancu. Neke od njih mogući su uzročnik raka te mogu izazvati poremećaje hormonalnog i reproduktivnog sustava.

U 17 od 21 para kopački i u pola testiranih golmanskih rukavica pronađeni su  ionski PFC poput perfluorooktanskih kiselina (PFOA) štetnih za imunološki i reproduktivni sustav. Nakon Adidasove kopačke "Predator", Nikeova kopačka Tiempo sadržavala je najveću količinu PFOA u iznosu od 5.93 mikrograma po m2.

Par Adidasovih rukavica "Predator" također je sadržavao veću koncentraciju tog spoja. Službena lopta svjetskog prvenstva, Brazuka, imala je u sebi NPE, spoj koji kada dospije u okoliš toksično djeluje na ribe i druge organizme u vodi. NPE su pronađeni i u više od dvije trećine kopački te u polovici testiranih rukavica, što upućuje na vrlo raširenu upotrebu te kemikalije.  

Ftalati i dimetilformamidi (DMF) pronađeni su u svim testiranim kopačkama. DMF - koji se koristi kao otapalo u proizvodnji kopački - klasificiran je kao tvar opasna za reproduktivni sustav koja može biti štetna i u dodiru s kožom.

"Unatoč javnim obećanjima da će isključiti toksične spojeve iz proizvodnje, ni Nike ni Adidas ne rade dovoljno na smanjenju ovisnosti o toksinima. U ime igrača, navijača i ljudi koji su ugroženi zagađenjem vode, tražimo od njih da otkriju detalje o korištenju štetnih kemikalija i objave plan za isključivanje tih spojeva iz proizvodnje, zaključuje Tomić.

19.05.2014. 14:50:00
Novi komentar
nužno
nužno