« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
UKRASITE DOM

Tradicionalni simboli Uskrsa

Uskršnje doba zahtijeva i uređenje doma, pa osim što ćete obojati jaja, mogli biste iskoristiti i neke druge tradicionalne simbole Uskrsa

Dekorirajte kuću uskrsnim simbolima
Dekorirajte kuću uskrsnim simbolima (Arhiva)
Više o

uređenje doma

,

Uskrs

,

uskrsni simboli

,

uskrsni zeko

,

janje

Uređenje doma za Uskrs čini se jednostavnim - dovoljno je na stol staviti par pisanica i prigodni stolnjak i to je to ... Ne baš, jer Uskrs ima cijeli niz simbola koje možemo odlično iskoristiti za dekoracije.

>> Uskršnji običaji širom Hrvatske >>

Za početak, tu je bogat stol, ne samo na sam Uskrs. Osim pisanica dekorirajte stol cvijećem i ostalim simbolima koje ćemo navesti. Na sam Uskrs stol izgleda najbogatije u godini, baš kao i u vrijeme Božića. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

>> Zanimljivosti o Uskrsu koje niste znali >>

Janje simbolizira Isusa, jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ovaj simbol zapravo je povezan sa židovskom Pashom. Naime, za taj su blagdan Židovi imali običaj žrtvovati janje, a prvi kršćani, koji su većinom bili Židovi, povezivali su tu žrtvu s Kristovom žrtvom.

Uskršnja jaja - pisanice

>> Eko savjet tjedna - prirodne boje za jaja >>

Pisanice su neizbježni dio uskršnjeg folklora, a najljepše su one koje napravite sami uz malo više truda i bojanja prirodnim bojama. 

Uskrsni zeko jedan je od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Prvi put se zec spominje kao simbol ovog blagdana prije 1500 godina i to u Njemačkoj. Povezuju ga s plodnošću i blagostanjem.

Uskršnji zeko

Za kraj, velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi.

03.04.2015. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno