« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
STVARNO?

U Francuskoj su odlučili zabraniti korištenje mobitela u školama

Novi zakon navodi da učenici još uvijek smiju nositi svoje mobilne uređaje u školu, ali ne smiju ih koristiti čak ni za vrijeme odmora

Nema više mobitela u školama
Nema više mobitela u školama (Arhiva)
Više o

mobitel

,

škola

,

zabrana

Od rujna 2018, Francuska je najavila da će zabraniti učenicima osnovnih i srednjih škola, odnosno svima od 6 do 15 godina, upotrebu mobitela u školi.

Prema Jean Michel Blanqueru, ministru obrazovanja, zabrana će službeno stupiti na snagu u novoj školskoj godini 2018./2019. Novi zakon navodi da učenici još uvijek smiju nositi svoje mobilne uređaje u školu, ali ne smiju ih koristiti čak ni za vrijeme odmora. Učenicima će najvjerojatnije biti dodijeljeni posebni ormarići u kojima će odložiti uređaje po dolasku u školu.

Zabrana je dio napora za poboljšanje javnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da djeca ne bi trebala koristiti svoj mobilni telefon i pametne uređaje prije sedam godina. Isto tako, izvješća pokazuju da se broj učenika koji koriste telefon, tekstualne poruke u školama povećava i navodno oko 40 posto disciplinskih slučajeva se odnosi na mobitele, objašnjava Jean Michel Blanquer.

Što se tiče uredbe i roditelja, većina se slaže da njihova djeca ne koriste mobitel za vrijeme nastave, ali ne bi trebali biti zabranjeni za hitne potrebe. Oni tvrde da bi škole trebale blokirati prijem signala u određenim vremenskim intervalima, što bi im bilo razumnije. Smatraju da je potpuna zabrana vrlo kontroverzna akcija od strane vlasti. Prvo, sasvim je moguće da ograničava prava i slobodu djece, a drugo, ono što je najvažnije za učenike nižih razreda, roditelji neće moći provjeriti jeli sve u redu sa djetetom.

Za sada su učenici i učitelji zbunjen s ovom zabranom, nije im jasno prekrši li tko odredba koja vrsta kazne će se određivati, tko će plijeniti uređaje itd.   

Piše: Sanja Ledinek
16.12.2017. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno