« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

U Tuškancu počinje Ciklus suvremenog iranskog filma

Na ciklusu će biti prikazano pet intrigantih filmova

Fotografija iz filma ‘Noćni autobus’ redatelja Kiomarsa Pourahmada, kojim se otvara ciklus
Fotografija iz filma ‘Noćni autobus’ redatelja Kiomarsa Pourahmada, kojim se otvara ciklus
Više o

tuškanac

,

iranski film

Ciklus pet recentnih iranskih filmova, koji su većinom urbane tematike i pokazuju novi smjer u iranskoj kinematografiji, održat će se od 4. do 9. ožujka u kinu Tuškanac. Film ‘Noćni autobus’ (2007.), ratna drama iz vremena iransko-iračkog sukoba, otvara ciklus.

Redatelj filma Kiomars Pourahmad, koji je gost zagrebačkog ciklusa, rekao je da je film napravljen tako da pripada cijelom svijetu i da ga mogu svi razumjeti i pratiti.
Slijedi ‘Sunce svima jednako sije’ (2006.) Abbasa Rafeia, film ceste koji kroz priču o dvjema prijateljicama na putu do svetišta Mashad progovara o problemu emotivne otuđenosti.

ČinjeniceCiklus s mnogim urbanim temama svjedoči kako je cenzura u toj zemlji smekšala, pa je i veo kojim su zastrte bolne točke iranskog društva postao transparentniji. 

Prikazat će se i film ‘Obrisi dana’ (2007.) Bijana Mirbagheria, adaptacija Dorfmanove drame ‘Djevojka i smrt’, prema kojoj je i Roman Polanski snimio film. Na programu je i ‘Ubrizgavanje’ (2006.) Rakhshan Bani-Etemad i Mohsena Abdolvahaba, drama o narkomanki koja se pokušava skinuti s heroina nekoliko dana uoči vjenčanja.
Posljednji film ciklusa je humorna drama ‘Mamin gost’ (2004.) Dariusha Mehrjuia o ženi koja mora ugostiti nećaka i njegovu ženu, no zbog siromaštva ne zna hoće li im moći ponuditi dostojan obrok.

Taj je film producirala kuća CMI, čiji je predstavnik, gost ciklusa, Alireza Shahrokhi rekao da je hrvatska kinematografija u Iranu poznata ponajviše po animiranim uratcima, te je izrazio nadu da će se širenjem ovakve suradnje u iranskim kinima moći pogledati i ostali hrvatski filmovi. (HINA/METRO)

03.03.2008. 22:56:44
Novi komentar
nužno
nužno