« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
crna strana dalmacije

U Zadru najviše ovisnika o drogi

Zadarska županija godinama nema pomoć lokalne psihijatrije koja nema mogućnosti stručno se brinuti o ovisnicima

(Getty Images)
Više o

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

,

Zadarska županija

,

ovisnici

,

pomoć ovisnicima

,

Slavko Sakoman

,

Antun Novoselović

Na 100 tisuća stanovnika u dobi od 15 do 64 godine zabilježena je stopa od 567,1 liječenog ovisnika, u okviru koje je čak 519,1 ovisnik liječen od opojnih droga.

Podaci su to za Zadarsku županiju iz najnovijeg izvješća o osobama liječenim zbog zloupotrebe psihoaktivnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako se Zadarska županija nalazi na prvome mjestu po broju liječenih ovisnika u Hrvatskoj.

Osim što ukazuju na iznenađujuće velik broj ovisnika, najnoviji podaci, prema riječima dr. Slavka Sakomana, puno govore i o trenutačnoj gustoći kriminalne mreže u Hrvatskoj.

Naime, ako županija koja ima više desetaka puta veći broj ovisnika od ostalih, logično je da ima i veću gustoću kriminalne mreže.

Iako su se posljednjih nekoliko godina u Zadru pojačali napori u boriu protiv droge još uvijek se ne vide rezultati. U borbu se više uključila i policija na čelu s Antunom Novoselovićem, šefom Kriminalističkog odjela zadarske policije, a i Centar za prevenciju se također trudi raditi svoje.

Problem je u tome što se ne radi koordinirano. Zadarskoj županiji, primjerice, već godinama nedostaje pomoć lokalne psihijatrije koja nema mogućnosti stručno se brinuti o ovisnicima. O brojnim ovisnicima brinu samo dva ili tri liječnika.

Dr. Sakoman dodaje da se situacija može poboljšati samo snažnim i zajedničkim angažmanom države i lokalnih zajednica u provođenju svih elemenata programa suzbijanja zloupotrebe opojnih droga utemeljenih na struci i strategiji.

Dostupnost droga, odnosno njezina ponuda i potražnja, na ilegalnom tržištu u Zadarskoj županiji i dalje je, nažalost, najveća.

02.09.2009. 09:47:29
Novi komentar
nužno
nužno