« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Umjetnička rekonstrukcija ulice koja više ne postoji

U Splitu je postavljena nostalgična izložba nazvana ‘Plehin put bb’

Autorica Nataša Ljubetić posegnula je za osobnim iskustvom
Autorica Nataša Ljubetić posegnula je za osobnim iskustvom
Više o

Nataša Ljubetić

,

Salon Galić

,

Sutivan

,

Brač

Plehin put bb naziv je izložbe mlade splitske umjetnice Nataše Ljubetić postavljene u Salonu Galić u Splitu. Deset velikih formata u kombiniranoj tehnici pričaju priču o ulici iz autoričine prošlosti, u kojoj su živjeli njezini baka i djed, rekonstruirajući poput slagalice prostor i vrijeme.

- Na akademiji sam radila sasvim drugačije stvari, informel, zanimale su me površine, forme materija... Zaustavljala sam se na toj površini, polazeći uglavnom od vizualnog, iako sam i tada radila nekakve ‘rupe’, pokušavajući prodrijeti dublje u materiju, u bit. Sad sam se okrenula sebi i osobnim iskustvima - kaže Nataša.

‘Plehin put bb’ priča je o staroj kući u Sutivanu na otoku Braču, u kojoj je umjetnica kao djevojčica uvijek ljetovala te svim onim posudama, podnim i zidnim pločicama, svjetiljkama, porculanskim figuricama, trenucima i uspomenama, koje su se urezale u podsvijest unuke, koja ih, sad kad je odrasla, pokušava integrirati u svoj prezent, na svoj način, putem umjetnosti. Taj proces je poput neke društvene igre, u kojoj se sakupljanjem segmenata i nizom asocijacija ostvaruje konačni cilj, korak po korak. U Natašinom slučaju, možemo reći sloj po sloj.

Naime, igrajući svoj osobni memory, autorica je stvorila posebnu, vrlo neobičnu tehniku. Riječ je o kombinaciji grafofolija, crno-bijelih fotokopija fotografija i lakova na bazi vode. Radi slojevito, folije se dorađuju, preslikavaju, nekad gusto, nekad lazurno, graviraju, grebu, brišu, a ponekad se pojedini razrađuju i do hiperrealističkih fragmenata.    Nataša Ljubetić je završila smjer slikarstva na likovnoj akademiji u Macerati, a potom i 2D animaciju u Rimu. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Prohujalo vrijemeKuća u Sutivanu u kojoj su nekad živjeli Natašini baka i djed još uvijek postoji, ali je, naravno, transformirana vremenom.
- Više nije takva situacija da mogu doći u kuću, sjesti u fotelju i sjetiti se njih. To je i normalno, vrijeme donosi promjene. Podne pločice s rada ‘Memory dnevni’ još uvijek su tamo, no prekrivene laminatom, posuđa više nema, sve je raspodijeljeno, ukomponirano u neke nove kontekste. Ostali su samo bakini gobleni - priča mlada umjetnica.   

Piše: Piše: Hana Letica
24.06.2008. 01:02:02
Novi komentar
nužno
nužno