« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
1948. - 2015.

Umro je Zvonimir Zoričić

Zvonimir Zoričić, nacionalni prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i dobitnik brojnih državnih i strukovnih nagrada i priznanja, preminuo je noćas u 67. godini

Zvonimir Zoričić
Zvonimir Zoričić (HNK)
Više o

Zvonimir Zoričić

,

umro Zvonimir Zoričić

Zvonimir Zoričić, prvak Drame HNK i poznati kazališni, televizijski i filmski glumac umro je noćas u 67. godini života, priopćila je njegova matična kazališna kuća. 

"Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovim odlaskom nije izgubilo samo svojega nacionalnog prvaka već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost - sve ono što čini iznimna umjetnika i po čemu će ga pamtiti mnogi naraštaji", ističe zagrebački HNK u "In memoriamu".

Niz zapaženih uloga ostvario je i na Dubrovačkim ljetnim igrama, bio je i redoviti član Glumačke družine Histrion, a igrao je na daskama većine hrvatskih i zagrebačkih kazališta te tijekom bogate karijere ostvario više od pedeset uloga u filmovima, serijama i TV dramama.

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. u Zagrebu, a na Akademiji dramske umjetnosti je 1973. diplomirao glumu te iste godine postao članom ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a status nacionalnoga prvaka dobio je 2011. godine. Samo u matičnom kazalištu ostvario je više od 80 kreacija u 41 godinu umjetničkoga rada.

"Jednakim se žarom posvećivao ulogama junaka, antagonista ili epizodista, pa je teško iz toga bogatoga opusa izdvojiti pojedine uloge jer je u svima ostavio svoj specifičan otisak", ističu iz HNK.

Zoričića će se pamtiti kao Hamleta, Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyranoa de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz Glinenih kolica, Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz Banketa u Blitvi, Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Grimaldija iz Šteta što je kurva, Rjuhina iz Majstora i Margarite, Adama Mandrovića iz Ostavke, Kora u Kiklopu, Velečasnoga Johna Halea u Vješticama iz Salema, Markiza de la Mote iz Seviljskoga zavodnika i kamenoga uzvanika, Bjelajeva iz Romana o Londonu, Grofa u Gorskim divovima, Firsa u Višnjiku s kojim je posljednji puta izašao na pozornicu u jesen prošle godine, te brojnim drugim ulogama.

30.05.2015. 17:09:00
Novi komentar
nužno
nužno