« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Umro pisac Saša Meršinjak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ana Herceg/CROPIX)
Više o

Saša Meršinjak

,

Jutro poezije

,

Polet

,

Studentski list

Hrvatski pjesnik i prozni pisac Saša Meršinjak umro je rano jutros u Zagrebu u 59. godini života nakon duge i teške bolesti, priopćila je večeras udruga Jutro poezije na čijem je čelu bio 17 godina.

Saša Meršinjak (19. rujna 1949.g., Niš), studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bio je slobodni umjetnik, pisao je pjesme i prozu, eseje, novinske članke te filmske i likovne kritike.

Uređivao je Polet i Studentski list, a od 1991. godine predsjednik je zagrebačke udruge Jutro poezije i voditelj istoimene tribine koja slovi kao najstariji pjesnički klub u svijetu, utemeljen u Zagrebu 1962.

Kao pripovjedač, Meršinjak je najčešće svrstavan među 'hrvatske fantastičare', koji se javljaju na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine. U pripovijestima i novinskoj kratkoj priči tematizirao je odnos politike i vlastoljublja, fenomene totalitarnog sustava i slobode kao autonomne vrijednosti svakog pojedinca.

Objavio je dva romana: Predstave na granici (1978) i Ispovjednik (1978) te zbirke pripovijesti Akrobat (1974), Lude gljive (1998) i Gordijski čvor (2002). Za života su mu izašle dvije zbirke poezije: Šahovska polja spavača (1979) i U ruhu gurua (1994), a u rukopisu je ostao Snježni leopard.

Kao voditelj Jutra poezije utemeljio je nagrade za poeziju "Josip Sever" i "Ružica Orešković" za mlade pjesnike te pokrenuo izdavaštvo, tiskajući u biblioteci "Jutro poezije" knjige i afirmiranim i neafirmiranim pjesnicima. Udruga je dodjeljivala zaslužnim osobama i počasne diplome za promociju hrvatske poezije u svijetu. (HINA)

05.08.2008. 21:54:18
Novi komentar
nužno
nužno