« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
KOMENTAR

"Urbi et Orbi" kao politička poruka mira

Papa Franjo se u svom uskrsnom obraćanju osvrnuo na najnovije događaje u svijetu, od pokolja u Keniji pa do mirovnog sporazuma s Iranom

Papin Urbi et Orbi bio je poruka mira
Papin Urbi et Orbi bio je poruka mira (Arhiva)
Više o

Urbi et Orbi

,

papa Franjo

Papa Franjo se u svojoj tradicionalnoj uskrsnoj poruci „Urbi et Orbi" založio za mir u svim kriznim područjima na svijetu i usprotivio se progonima kršćana. "Pobjedonosnog Isusa molimo da umanji patnje naše braće i sestara koji su zbog njega progonjeni", rekao je papa Franjo. Tom prilikom papa je spomenuo i nedavni pokolj kršćana u Keniji.

Molitva za žrtve pokolja u Keniji

"Neka svi ljudi dobre volje neprestano mole za one koji su izgubili svoje živote, posebice za mlade ubijene prošli četvrtak na kenijskom sveučilištu u Garissi, za otete i one koji su morali napustiti svoje domove i voljene", dodao je Papa. Poglavar katoličke crkve se u svojoj uskrsnoj poruci osvrnuo i na nedavno postignuti dogovor međunarodne zajednice i Irana te je izrazio nadu da se radi o „konačnom koraku u smjeru jednog sigurnijeg i bratskijeg svijeta". On je istodobno podsjetio na mnoga krizna žarišta poput Sirije, Iraka, Libije, Jemena i Ukrajine. Ni ove godine nije zaobišao ni stanje u Izraelu i Palestini. "Neka između Izraelaca i Palestinaca sazrije kultura susreta i neka se nastavi mirovni proces", poručio je papa Franju s balkona bazilike Sv. Petra u Rimu obraćajući se kako vjernicima koji su se u velikom broju okupili na glavnom vatikanskom trgu tako i milijunima diljem svijeta koji su tradicionalnu uskrsnu poruku pratili putem medija.

Odaslati signal nade

Patrijarh jeruzalemski Fouad Twal je prije toga upozorio na stradanja kršćana u Svetoj zemlji. „Kao kršćani usred Bliskog istoka koji je uzdrman ratovima i nasiljem moramo odaslati drugačije signale koji bude nadu", rekao je Fouad tijekom mise u Bazilici svetog groba u Jeruzalemu. Prema kršćanskom vjerovanju Bazilika svetog groba stoji na mjestu Isusovog raspeća i uskrsnuća. Istodobno s katoličkim Uskrsom, Židovi slave praznik Pesah koji označava izlazak ovog naroda iz ropstva. Uskrs po julijanskom kalendaru ove se godine slavi tjedan dana kasnije.

Piše: N. Kreizer/dpa/DW
06.04.2015. 14:42:00
Novi komentar
nužno
nužno