« Život
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
VJEŽBANJEM DO BOLJIH OCJENA

Uspjeh u školi povezan s tjelesnom aktivnošću

Pregledom rezultata raznih istraživanja nizozemski znanstvenici došli su do zaključka da tjelesna aktivnost djece može pozitivno utjecati na njihove ocijene u školi

Fotografija vijesti
Više o

vježbanje

,

uspjeh u školi

,

tjelesna aktivnost

,

djeca

,

školarci

Skupina nizozemskih znanstvenika na čelu s dr. Amikom Singh tvrdi kako su promatrajući rezultate 14 međunarodnih istraživanja pronašli jake dokaze postojanja pozitivne veze između vježbanja i akademskog uspjeha djece, piše BBC.

Znanstvenici kažu da vježbanje povećava protok krvi i kisika u mozak što pozitivno utječe na kognitivno razmišljanje, a ujedno smanjuje stres i popravlja se raspoloženje što može povećati koncentraciju učenika za vrijeme nastave.

"Djeca koja se bave nekim sportom također nauče poštivati pravila, a to znači da su discipliniranija i mogu se jače koncentrirati za vrijeme nastave", kaže dr. Amika Singh, voditeljica istraživanja i profesorica na sveučilištu Vrije u Amsterdamu.

Znanstvenici kažu da je potrebno detaljnije proučiti vezu između fizičke aktivnosti i uspjeha u školi kako bi se pronašli najbolji sportovi za popravljanje ocjena.

"Ljudi uvijek pitaju koliko se treba vježbati za peticu. Mi to još uvijek ne znamo, ali se trudimo da saznamo. Djeca bi radi zdravlja trebala biti svakodnevno fizički aktivna minimalno sat vremena", rekla je dr. Singh.

Prilikom svojeg istraživanja nizozemski znanstvenici služili su se rezultatima 14 međunarodnih studija u kojima je sudjelovalo preko 12 tisuća djece u dobi između 6 i 18 godina.  

03.01.2012. 17:09:03
Novi komentar
nužno
nužno