« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
australski sud:

Usvojena žalba kapetana Dragana na izručenje Hrvatskoj

Sud je odlučio da postoji realna šansa za pristranost na njegovu štetu ako bude izručen Hrvatskoj

(Cropix)
Više o

australski savezni sud

,

Kapetan Dragan

,

Dennis Cowdroy

,

Daniel Snedden

Australski savezni sud usvojio je danas žalbu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod nadimkom 'kapetan Dragan', na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

Kapetan Dragan uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u zatvoru.

Australski savezni sud u veljači je odbio Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju.

No, sada je sudsko vijeće Saveznog suda presudilo u Vasiljkovićevu korist, zaključivši kako postoji bitna ili realna šansa za pristranost na njegovu štetu ako bude izručen Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Izvor: Hina

02.09.2009. 07:46:38
Novi komentar
nužno
nužno