« Život
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
Štetne žarulje

Uzrokuju li štedne žarulje rak?

Nakon jučerašnjeg prestanka proizvodnje klasičnih žarulja u EU, pojavile su priče o opasnim nuspojavama ekološki prihvatljivih žarulja.

(Corbis)
Više o

povlaćenje žarulja

,

štedne žarulje

,

bolest

Kritičari štednih žarulja upozoravaju da svjetlost koju one stvaraju može prouzročiti brojne bolesti, između ostaloga i rak. Naime, umjetna svjetlost negativno utječe na stanje hormona u tijelu što potiče šećernu bolest, osteoporozu, rak dojke i prostate, kao i migrene, epileptične napadaje i očne bolesti.

Štedne žarulje opasne su i jer sadrže 2,8 miligrama žive. U slučaju pogrešnog rukovanja sa žaruljom, živa može oštetiti bubreg, te predstavlja posebnu opasnost za trudnice, djecu i kućne životinje.

Proizvođači štednih žarulja, s druge strane, brane se od napada iz zdravstvenih krugova. Tvrde da su žarulje prošle brojna testiranja te da nisu opasnije od klasičnih žarulja i drugih pomagala u kućanstvima.

„Svako povlačenje paralela između svjetlosti štednih žarulja i raka je neozbiljno.", smatra Dieter Kunz, voditelj Odjela za medicinu spavanja bolnice St.-Hedwig u Berlinu, koji dodaje da štetno djelovanje žarulja još nije dovoljno istraženo. Očigledno je tek da one mogu prouzročiti slabljenje vida i migrene pa Migraine Action Association preporučila ljudima koji pate od te bolesti da prilikom čitanja koriste druge izvore svjetlosti.

Kao alternativne žarulje mogu poslužiti sve popularnije LED žarulje kao i halogene, koje su dizajnirane poput starinskih žarulja i imaju mogućnost prigušenja svjetlosti.

01.09.2009. 15:26:52
Novi komentar
nužno
nužno