« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
GRAD POD VODOM

Veneciju pogodila najgora poplava u 30 godina

Vlasti su nakon što je u samo 20 minuta razina mora narasla za više od metar i pol, pozvale građane da ne izlaze iz kuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Venecija

,

poplava

Jaka kiša i vjetar u utorak su nivo mora oko Venecije podigli na 1,56 metara što je rezultiralo polavom Trga Svetog Marka, ali i brojnih podruma i prizemlja domova i prodavaonica.

Venecijanske gradske vlasti istaknule su da ovakva poplava nije zabilježena od kraja 1979. godine, a postoji bojazan da bi se nivo mora mogao još podići ako se nastave loše vremenske prilike.

Gradonačelnik Massimo Cacciari pozvao je građane da ostanu u domovima, a oni koji su se ipak, iz nužde ili znatiželje odlučili prošetati, voda je dosezala iznad koljena.

Podizanje nivoa mora između 1 i 1,3 metra nije rijetkost u Veneciji, a najveći nivo zabilježen je 1966. kada se more podiglo na 1,94 metra te su kada uništeni domovi oko pet tisuća građana.

Zadnjih godina poplave su sve češće, zabilježeno ih je više od 50 u 15 godina a to, uz velike probleme građanima, nanosi štetu i turizmu. Tako je i nakon ove poplave, koja je grad pogodila u samo 20 minuta, turisti koji su planirali posjetiti 'biser Jadrana', pozvani da se strpe ili promijene planove.

02.12.2009. 00:57:45
Novi komentar
nužno
nužno