Ekosfera
BRAVO

Švicarci odustaju od nuklearne energije

objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana

Većina švicarskih birača prihvatila je na referendumu prijedlog o postupnom  napuštanju nuklearne energije i prelasku na obnovljivu. Kako pokazuju projekcije na temelju… više »

BIORAZNOLIKOST

Predstavljen web shop Parkova Hrvatske

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

U sklopu događanja Dan bioraznolikosti, kojim su u zagrebačkom parku Maksimir obilježeni Međunarodni dan bioraznolikosti, Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Dan Nature 2000,… više »

DOĐITE!

Zakon o zaštiti životinja pred Vladom

objavljeno prije 8 mjeseci i 9 dana

Nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja! Prijedlog Zakona trebao bi biti izglasan u Vladi u četvrtak 18. svibnja 2017. Aktivisti udruge Prijatelji… više »

UPOZORENJE

Samo hitnom globalnom akcijom možemo spriječiti istrebljenje kalifornijskog dupina

objavljeno prije 8 mjeseci i 10 dana

S jedva 30 preživjelih jedinki kalifornijski dupin znan i pod nazivom vaquita fokus je  najnovije analize WWF-a. Ovi trenutno najugroženiji morski sisavci na svijetu hitno trebaju… više »

ŽALOSNO

Busenasti koralj s Mljeta pred izumiranjem

objavljeno prije 8 mjeseci i 16 dana

Međunarodna unija za očuvanje prirode nedavno objavljenim izviješćem oglasila je uzbunu zbog bojazni za izumiranje više od 13 posto vrsta koralja Sredozemlja, među kojima… više »

PREDAVANJE

Mlijeko: Raskrinkavanje dječjih mitova

objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana

Nedavno otvorena izložba „O životinjama i ljudima" u zagrebačkom Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14) izaziva veliko zanimanje ne samo svojim sadržajem, nego i edukativnim programima… više »

BRAVO

Francuska zabranila uzgajanje dupina i kitova u zatočeništvu

objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana

Francuska je zabranila uzgajanje dupina i kitova ubojica u zatočeništvu, a aktivisti za prava životinja taj su potez nazvali velikom pobjedom, javlja u nedjelju BBC. Vlada je također… više »

OPASNOSTI

Stari virusi i bakterije iz permafrosta prijete čovječanstvu

objavljeno prije 8 mjeseci i 22 dana

Klimatske promjene otapaju slojeve permafrosta koji su bili zaleđeni stotinama ili čak tisućama godina, a dok se tlo otapa oslobađaju se stari virusi i bakterije koji su mirovali, a sad se… više »

UFF

Antarktički ledenjaci stabilniji su nego što se mislilo

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Pomicanje ledenjaka na jugu antarktičkog poluotoka i otpuštanje leda u ocean povećalo se u 1990-im pod utjecajem klimatskih promjena, ali puno manje nego što je nedavno… više »

EH, DA ...

Kako bi otapanje leda moglo utjecati na nas

objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana

Otapanje leda proces je koji više jednostavno ne možemo zaustaviti, tvrde znanstvenici koji upozoravaju da bi do 2050. godine na Arktiku mogli imati ljeta bez leda te bi ako se… više »

BRAVO!

Velika Britanija prvi put 24 sata bez ugljena

objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana

Velika Britanija provela je cijeli petak bez korištenja ugljena za stvaranje električne energije, što je prvi put od Industrijske revolucije da se to dogodilo, objavila je… više »

WWF

Prepoznajte vrijednost naše prirode

objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana

Regija u kojoj živimo prepoznata je diljem svijeta po izuzetnim prirodnim vrijednostima: netaknutim rijekama, šumama visoke vrijednosti, jedinstvenoj obali i bogatom divljem svijetu.… više »

ZELENA ČISTKA

Kada ćemo napokon moći biciklom u Zaprešić?

objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana

 Biolozi i biciklisti u Podsusedu organiziraju čišćenje puta za biciklističku stazu od Zagreba prema Zaprešiću, u sklopu "Zelene čistke" u subotu 22. travnja 2017. godine.… više »

BRAVO

Mali plac za Zemlju

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

Poznata mala mobilna tržnica organskih i lokalnih proizvoda Mali plac ove će godine proslaviti Dan planeta Zemlje u najekološkijem tonu dosad: zabranom korištenja tankih… više »

STRAŠNO

Divljim vrstama i dalje se ilegalno trguje

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

U svom novom izvješću "Not for Sale" WWF poziva na dodatne i izravne mjere kako bi se zaustavio zabrinjavajući trend porasta ilegalne trgovine i međunarodnog prometa divljim vrstama,… više »