Ekosfera
tanker Valdez

Exxon Mobile plaća 500 milijuna dolara zbog davne pogreške

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

Američkoj naftnoj korporaciji Exxon Mobil Corp. žalbeni sud u San Franciscu u ponedjeljak je odredio plaćanje oko 500 milijuna dolara kamata na kaznene odštete za naftnu mrlju nastalu… više »

Eko akcijom očišćena rijeka Mrežnica

objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci

U povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša, na gradskome kupalištu u Dugoj Resi danas je održana deseta središnja ekološka akcija čišćenja rijeke… više »

Kampanja za 'zeleniju elektroniku'

objavljeno prije 10 godina

Bilo bi logično da kompanija s 'voćnim' imenom bude ekološki nastrojena, zar ne? Prema ocjenama Greenpeacea, Apple, proizvođač iPoda, iPhonea i Mac računala, opravdano nosi svoje ime… više »

samo mirno

Nema straha od sudara Zemlje

objavljeno prije 10 godina

U razdoblju od 3 milijarde godina putanje Merkura, Venere, Zemlje i Marsa ne bi se trebale preklopiti, a u slijedeće 2 milijarde postoji tek minimalna šansa da se neke od tih planeta… više »

blago

Danas je prvi službeni Dan Oceana

objavljeno prije 10 godina

Danas je prvi Dan oceana, kada se slave svjetska mora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naorda. Uživajte u plažama i ribama dok možete: ako se nastavi dosadašnje uništavanja,… više »

svjetski dan zaštite okoliša

Film koji će nam promijeniti živote

objavljeno prije 10 godina

Jedan od glavnih načina obilježavanja UN-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša koji se održava svake godine 5. lipnja svakako je film o našem planetu. Film će na… više »

ŽRTVA 'TRENDA'

Kraljica oceana gurnuta na rub izumiranja

objavljeno prije 10 godina

"U priči o plavorepoj tuni, oceani se doimaju kao divlji zapad", kaže Phil Kane, veteran komercijalnog ribarstva koji je svoja iskustva odlučio iskoristiti u 'drugom taboru' pa danas radi za… više »

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

Vaš planet vas treba u borbi protiv klimatskih promjena

objavljeno prije 10 godina

'Vaš planet Vas treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena' moto je pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan zaštite okoliša koji se od 1972. obilježava… više »

STRUČNI SKUP

Smanjite troškove i vozite 'ekološkije'

objavljeno prije 10 godina

Hrvatski autoklub (HAK) organizirao je stručni skup 'Smanjenje emisije stakleničkih plinova u cestovnom prometu u uvjetima globalne recesije' na kojem je istaknuto kako se ulaganja za… više »

ADAC:

Štedite gorivo ne paljenjem klime

objavljeno prije 10 godina

Glazbeni producent Mitsuji Chinen s otoka Okinawe pronašao je lijek za smanjivanje globalnog zatopljenja. Posadio je travu na krovu svog automobila pa mu klima-uređaj nije potreban. U… više »

ISTRAŽIVANJE

Grbavi kitovi su oceanske lutalice

objavljeno prije 10 godina

U prirodoznanstvenim knjigama, uzvodni i nizvodni smjerokazi upućuju na migracije kitova kroz godinu i stječe se dojam da su to bića kojima upravlja navika i koja se, zahvaljujući… više »

BIT ĆE I GORE

Klimatske promjene na godinu ubiju 315.000 ljudi

objavljeno prije 10 godina

Glad, bolesti i prirodne katastrofe, posljedice klimatskih promjena, na godinu ubiju oko 315.000, a do 2030. godine taj će se broj popeti na pola milijuna ljudi godišnje, doznaje se iz… više »

BAN KI-MOON:

Ubrzanje klimatskih promjena je alarmantno

objavljeno prije 10 godina

Utjecaj klimatskih promjena ubrzava se "alarmantnom" brzinom i zahtijeva žurno djelovanje, što znači odmah, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. "Zastrašujuće je… više »

Eko vozila predstavljena Zagrepčanima

objavljeno prije 10 godina

Prolaskom ekoloških vozila kroz grad i izlaganjem pred Tehničkim muzejom jučer je završen GREENERGO - 1. međunarodni skup ekoloških vozila u Zagrebu. U dva dana trajanja… više »

najveći zagađivač

Kina ulaže milijarde u zelenu energiju

objavljeno prije 10 godina

Kina planira najaviti 440 milijardi dolara vrijedan paket poticaja za širenje uporabe obnovljive energije u sklopu ciljanog prelaska na čišće načine pokretanja rasta, priopćili… više »