Ekosfera
GROZNO

Upravljanje vodama u zemljama članicama EU je neambiciozno i neučinkovito

objavljeno prije 23 dana i 1 sat

Europske rijeke pate. Unatoč snažnoj EU vodnoj legislativi, posljednji izvještaj Europske komisije o provedbi iste, koji je jučer objavljen, daje sumornu sliku. Iako je postignut… više »

GLOBAL WARMING

NASA upozorava na odvajanje ledenjaka

objavljeno prije 24 dana i 1 sat

NASA je upozorila je da će se od Antarktike uskoro odvojiti gigantski glečer koji je dvostruko veći po površini od New Yorka, a koji će se uskoro nepovratno rastati od antarktičkog… više »

MA DA?

Zebre imaju pruge kao zaštitu od - muha?!

objavljeno prije 26 dana

Zebre i njihove pruge zbunjuju znanstvenike od davnina, no izgleda da stručnjaci imaju novi odgovor na to staro pitanje - naime, čini se da služe kao loše "piste" koje zbunjuju muhe… više »

NAPOKON

Kina čisti bazni logor za uspon na Everest

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everst iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su… više »

STRAŠNO!!

Veliki koraljni greben ugrozile poplave

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Veliki koraljni greben ponovno je u opasnosti - zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na neke njegove dijelove, izažući to ugroženo… više »

UPOZORENJE

Kukci diljem svijeta ugibaju alarmantnom brzinom

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Gotovo polovina svih vrsta kukaca, ključnih jednako za ekosustave kao i za gospodarstvo, u cijelome svijetu nestaje i ugiba alarmantnom brzinom, rezultati su studije koja upozorava na… više »

SAVJETI

Kako reći „volim te” na veganski način

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Vaš partner ili partnerica puni su ljubavi za baš sva živa bića na ovome planetu, a ne samo za vas, pa su odlučili živjeti veganskim načinom života? Želite za ovo Valentinovo… više »

AKCIJA

U Europskom parlamentu predstavljen dokument “Zajednička politika hrane za Europu”

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

U Europskom parlamentu prošli tjedan predstavljen je nacrt reforme europskih prehrambenih sustava "Zajednička politika hrane za Europu", kojim se prikazuje vizija zajedničke politike… više »

STRAŠNO!!

Himalajski ledenjaci smanjit će se za trećinu?

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Globalni porast temperatura do kraja 21. stoljeća mogao bi rezultirati otapanjem trećine ledenjaka u himalajskom području, čak i ako se ispune ciljevi što ih je čovječanstvo pred sebe… više »

STRAŠNO!!

Crna kronika zlostavljanih zivotinja u 2018.

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Početkom 2019. godine već su zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a na razmjere i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga Prijatelji životinja i objavila… više »

ANALIZA

Vlažna staništa su prirodno rješenje problema klimatskih promjena

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa WWF upozorava da gubitak i degradacija močvara, rijeka i jezera doprinosi problemu globalnog zagrijavanja. Sagorijevanje lignita i… više »

GREENPEACE

Lagane plastične vrećice treba zabraniti!

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Punih mjesec dana nakon stupanja na snagu, obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje (15 do 50 mikrona) mahom se ne provodi. Greenpeace je tijekom siječnja obišao… više »

STRAŠNO!!

Periske izumiru, kako im pomoći?

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Periska je simbol Sredozemlja i pokazatelj njegova podmorskog zdravlja, a svojom ljušturom u obliku krila stvara crvene bisere nalik suzama i proizvodi niti koje zovu "morskom… više »

WWF

Hrvati i Slovenci zajedno u očuvanju medvjeda, risa i vuka

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Suživot ljudi i velikih zvijeri, naročito u ruralnim područjima Hrvatske i Slovenije, seže u daleku prošlost i nasljeđe je koje treba i dalje graditi. Za to je nužna i sustavna… više »

PRIJAVITE SE

Besplatna veganska večera za 10 najbržih

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Prijatelji životinja i građanska incijativa VEGAN THUGZ koja je prošle godine pokrenula kampanju s jumbo plakatima Zašto smo vegani (www.zastosmovegani.com) počastit će sve… više »