Ekosfera
25. 8.

Svjetski dan za ukidanje specizma

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Jeste li se ikada susreli s pojmom specizam? Milijuni ljudi diljem svijeta već znaju da je specizam „propust da se, s obzirom na pripadnost vrsti ili karakteristike tipične za neku… više »

24. 8.

Dan roda - 24. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Dan roda u Hrvatskoj se obilježava 24. kolovoza kako bi se upozorilo na opadanje broja roda zbog nestanka njihovog prirodnih staništa. Bijela roda je dio identitet hrvatskog sela i… više »

ZEGEVEGE

Igor Barberic muti veganske kolace na ZeGeVegeu

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Ako ste među onima koji se pronalaze u izreci: „Na možeš kupiti sreću, ali možeš kupiti sastojke za cupcake, a to je gotovo ista stvar" i među onima kojima savršeni… više »

ZEGEVEGE

Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu 7. i 8. rujna 2018. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića sudjelovat će i poseban gost - Dan Richardson, britanski glumac i producent, vegan, zagovornik… više »

STVARNO?

Paklene temperature do 2022. godine?

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Visoke temperature nas sve manje iznenađuju, a trend koji se najavljuje nije nimalo simpatičan - naime, znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i… više »

DOKAZANO

Vlasnički psi jedini su uzrok problema napuštanja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

„U skloništu se trenutačno skrbe o 107 štenaca, karantena je puna, a dojave o novopronađenim psima stižu svakih nekoliko sati." (Zagreb, gradsko sklonište u… više »

STRAŠNO

Zašto su požari sve gori

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Šumski požari sve su razorniji svakoga ljeta, a zadnjih tjedana naročito pustoše prostranstva Grčke, Portugala, Španjolske i sjeverne Kalifornije. Znanstvenici… više »

COOL

Vrane - čistači zabavnog parka

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Šest ptica iz porodice vrana, istreniranih da skupljaju opuške i smeće, idući tjedan kreću na posao u francuskom zabavnom parku, objavio je ovih dana njegov direktor. "Cilj nije… više »

NAPOKON!

Monsanto mora platiti nevjerojatnu odštetu

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Sud u San Franciscu presudio je u petak da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer nije Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, obavijestio o opasnosti svojeg… više »

SPASIMO IH!

Najugroženiji primati na Zemlji su lemuri

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Devedeset i pet posto svjetske populacije lemura na rubu je izumiranja, što ih čini najugroženijim primatima na Zemlji, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).… više »

CRNI SCENARIJ

Hoće li se klima potpuno oteti kontroli?

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Sama Zemlja bi mogla omesti ljudske napore i zauvijek se pretvoriti u staklenik, ustvrdila je studija objavljena u ponedjeljak, čak i ako čovječanstvo smanji ispuštanje stakleničkih… više »

KAMPANJA

Ribe u moru, povrće na tanjuru

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Mnogi su svjesni ljepota našega mora, no malo tko upoznat je sa zastrašujućim podatkom da je Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena… više »

GROZNO!

Svakodnevna plastika emitira stakleničke plinove

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Plastika koju upotrebljavamo svakodnevno, od plastičnih boca do ambalaža, emitira stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti, pokazuje nova studija i potkrepljuje globalnu… više »

STRAŠNO

Od danas živimo na dug - danas je Dan ekološkog duga

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

U srijedu, 1. kolovoza, svijet ulazi u ekološki dug, najavljuje Global Footprint Network (GFN). Dan ekološkog duga je onaj dan kada potreba čovječanstva za prirodom… više »

pingvini ju
STRAŠNO

Drastično smanjena najveća kolonija kraljevskih pingvina

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Kolonija kraljevskih pingvina na otoku Cochons u arhipelagu Crozet kod Antarktike, koja se smatrala najvećom na svjetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 posto, upozoravaju… više »