Ekosfera
GROZNO

Australija je najgora po uništavanju bioraznolikosti

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Australija je jedna od najgorih zemalja u svijetu kada je posrijedi ugroženost životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje, pokazala je nova studija. Rezultati istraživanja… više »

ODLIČNO!

Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

26. listopada 2017. na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne… više »

ZAŠTITA

WWF zajedno s ribarima za očuvanje vrsta

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

WWF je zajedno s partnerima pokrenuo projekt „FishMPABlue2", kojim žele u morskim zaštićenim područjima, riznicama morske biološke raznolikosti, uvesti prakse održivog… više »

LOŠE...

Gdje su nestale bube?

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

U istraživanju objavljenom u internetskom znanstvenom časopisu Plos One ovog tjedna, nema nikakvih sumnji da se nešto dramatično događa u našem okolišu. Istraživanje… više »

EHHH

Mora i oceani su sve kiseliji

objavljeno prije 3 mjeseca

Zbog emisije ugljičnog dioksida razina stakleničkih plinova sve je viša. Oceani, koji tu emisiju apsorbiraju sve su kiseliji, što sve pogubnije utječe na morske ekosustave i… više »

ZADNJI ČAS

Traži se zaštita najugroženijih azijskih vrsta

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Dvije najrjeđe životinjske vrste u srednjoj Aziji, konj Przewalski i medvjed Gobi trebalo bi zaštititi oštrijim mjerama, izjavili su stručnjaci uoči međunarodne konferencije u… više »

LOŠE!

Zagađenost ubija više od ratova i AIDS-a

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Od posljedica zagađenosti 2015. u svijetu je umrlo devet milijuna ljudi, triput više nego od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno te 15 puta više nego od posljedica ratova i… više »

WOW!

Švedska će imati najveću tvornicu baterija za elekromobile u Europi

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Northvolt, švedska inovativna kompanija objavila je da je izabrala matičnu Švedsku za lokaciju na kojoj će graditi najveću tvornicu baterija za električne automobile u Europi.… više »

NAJAVE

Razmjena vještina i održiva moda

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

U petak 27.10. u Frankopanskoj 1, od 18-21h volonteri iz više europskih zemalja organiziraju događanje posvećeno slobodnoj razmjeni vještina i održivoj modi. To će biti… više »

SUPER!

Zeleni bicikl koji čuva prirodu i čisti zrak

objavljeno prije 3 mjeseca i 5 dana

Jeste li znali da bi se na tržištu uskoro mogao pojaviti bicikl koji čisti zrak?! S Tajlanda dolazi ideja o biciklu koji čisti zagađeni gradski zrak za vrijeme vožnje. Takav bicik… više »

INICIJATIVA

INA počela prikupljati otpadno jestivo ulje

objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana

INA je u ponedjeljak predstavila svoj pilot projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja, koji je pokrenut na 30 odabranih Ininih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj. "U… više »

SVJETSKI DAN HRANE

U Hrvatskoj se godišnje baci 380.000 tona zdravstveno ispravne hrane

objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana

Godine 1900. jedan je poljoprivrednik mogao hraniti četiri osobe. U 2012. jedan je poljoprivrednik već hranio 129 ljudi. Kako proizvesti dovoljno hrane globalno je pitanje koje se tiče svih… više »

pingvini ju
STRAŠNO

Pomor pingvina na Antarktici

objavljeno prije 3 mjeseca i 9 dana

Antarktika je trenutno poprište prave katastrofe - uginulo je na tisuće mladunaca pingvina od gladi, jer su njihovi roditelji prisiljeni tražiti hranu na puno većim udaljenostima zbog… više »

PRIPAZITE!

NASA upozorava na CO2

objavljeno prije 3 mjeseca i 9 dana

Podaci NASA-ina satelita pokazuju skokove u emisiji ugljikova dioksida širom svijeta, vezane uz godišnja doba te veliko povećanje 2015. u tropskom pojasu zahvaljujući El Ninu.… više »

WOW!

Vjetroparkovi na moru mogu proizvesti energije za sve

objavljeno prije 3 mjeseca i 11 dana

Eolski parkovi nasred mora mogli bi proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo vjerojatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za opskrbu cijeloga… više »