Ekosfera
ČUVAJMO IH!

WWF prosvjeduje protiv neprihvatljivog povećanja kvota za ulov tuna

objavljeno prije 8 mjeseci i 2 dana

Povodom završetka sastanka Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT) u Maroku, WWF je duboko razočaran odlukom da se drastično poveća ulovna kvota za plavoperajnu tunu… više »

ZNATE LI?

Promjenom svijesti bojimo svijet u zeleno – EU Ecolabel

objavljeno prije 8 mjeseci i 4 dana

Došlo je vrijeme u kojem potrošači postaju sve osvješteniji o zdravlju i ekologiji te biraju samo najkvalitetnije proizvode i usluge s visokim standardom, no uz toliki… više »

NOVOSTI

Prvi sastanak skloništa za životinje

objavljeno prije 8 mjeseci i 4 dana

U organizaciji Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruga Prijatelji životinja, 18. studenoga 2017. u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu održan je prvi… više »

EKOSFERA

Globalni pokret protiv ugljena

objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana

Oko 40 posto energije u svijetu trenutno se proizvodi upotrebom ugljena. Ugljični dioksid koji se tom prilikom oslobađa je glavni razlog za stvaranje takozvanog učinka staklenika. Na… više »

KOMENTAR

Klimatski cirkus

objavljeno prije 8 mjeseci i 8 dana

Već odavno je to ritual u političkom kalendaru: sredinom studenoga ili početkom prosinca je vrijeme COP-a, vrijeme za Conference of Parties, susret potpisnica Klimatske konvencije Ujedinjenih… više »

GREENPEACE

Prirodno partnerstvo turizma i solarne energije

objavljeno prije 8 mjeseci i 9 dana

Danas je u Zagrebu održana Greenpeaceova konferencija pod nazivom „Uloga turizma u energetskoj tranziciji" na kojoj se raspravljalo o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE)… više »

DOBRO PITANJE...

Je li uopće moguć život bez fosilnih energenata?

objavljeno prije 8 mjeseci i 10 dana

"Puna dekarbonizacija opskrbe električnom energijom do 2050. je moguća, i to uz manje troškove nego što je to slučaj kod današnje opskrbe", kaže Christian Breyer,… više »

PRIRODA I...

Komplicirani svijet ljudi i životinja

objavljeno prije 8 mjeseci i 13 dana

Da je Franz Marcov sibirski ovčar Russi uginuo danas, njegov vlasnik bi mogao nazvati pogrebno poduzeće, Russi je mogao biti kremiran i Franz Marc je ljubimca mogao ponijeti kući u… više »

EHHH

Kad more zbog klime postane neprijatelj

objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana

Kelepi Saukitoga (na naslovnoj fotografiji sa svojim najmlađim na rukama) jedva da je napuštao Narikoso, mjestašce na Onou, jednom od preko 300 otoka Fidžija. 1997. kada je… više »

PROMJENE

Još nismo ni vidjeli pravi zbjeg...

objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana

„Ako Europljani misle da danas imaju problem sa izbjeglicama, pričekajte dvadesetak godina", zloguko najavljuje Stephen A. Cheney. Jer onda neće krenuti tek nekoliko stotina tisuća,… više »

EKO

Svjetska konferencija o klimi: veća, zelenija, bolja?

objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana

Kada čitav svijet jednom godišnje govori o zaštiti klime, potrebno je mnogo vremena, novca i mjesta - više nego inače. Na ovogodišnjoj klimatskoj konferenciji… više »

BRAVO

Stijena Uluru bez penjača za godinu dana

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Stijena Uluru, jednu od najvećih znamenitosti Australije i svetinju njenih domorodaca, bit će od listopada 2019. godine slobodna od penjača jer će to biti - zabranjeno. Odbor Nacionalnog… više »

STRAŠNO

Europa je najveći ubojica ptica

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Svake godine oko 25 milijuna ptica strada na putovima migracije preko Sredozemlja bilo da ih se uhvati žive ili ubije. Uz to, oko dva milijuna ptica je ilegalno ubijeno u sjevernoj i… više »

INICIJATIVA

Velegradovi za čišći zrak

objavljeno prije 8 mjeseci i 28 dana

Gradonačelnici 12 velikih gradova uključujući Pariz, Los Angeles, Ciudad de Mexico i London, potpisali su u Parizu deklaraciju kojom se obvezuju bolje čuvati okoliš i težiti "nultim… više »

GROZNO

Australija je najgora po uništavanju bioraznolikosti

objavljeno prije 8 mjeseci i 29 dana

Australija je jedna od najgorih zemalja u svijetu kada je posrijedi ugroženost životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje, pokazala je nova studija. Rezultati istraživanja… više »