Knjiga
CEKATE

Književnost i mediji na 10. Festivalu dječje knjige

objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci

U vrijeme kada su knjige i čitanje zamijenile video igrice i chatanje, pitanje je na koji način je moguće djecu ponovno zainteresirati za književnost. Odgovor na to znaju redateljica Hana… više »

RAZMIŠLJANJA

Krah Algoritma: propast ili prilika za bolje knjige?

objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci

Krah Algoritma ne predstavlja samo propast najvećeg hrvatskog izdavača i knjižarskog lanca, nego i cijelog izdavačkog sustava. U tom sustavu pravila igre diktirali su najveći izdavači: oni su… više »

NOĆ KNJIGE 2017

Akcija Bilo kuda, čitaj svuda!

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Kada ste zadnji puta s knjigom prošetali u obližnji park ili pročitali poglavlje napetog romana na autobusnoj stanici? Skratili si u njezinu društvu čekanje kod liječnika ili se… više »

DOĐITE

U utorak započinje 10. Festival dječje knjige u CeKaTe-u

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Diljem svijeta u proljeće se slavi knjiga i rođendan velikog dječjeg pisca H.C. Andersena pa tako i Centar za kulturu Trešnjevka desetu godinu uzastopce organizira Festival dječje… više »

BRAVO

Zagreb Book Festival ušao u elitno festivalsko društvo

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Zagreb Book Festival dobio je oznaku kvalitete EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) Label 2017-2018 koju nose festivali s izrazitom umjetničkom kvalitetom i imaju velik utjecaj… više »

SUPER

Najavljena Noć knjige 2017.

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Pred nama je šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti… više »

ČESTITAMO

Dodijeljene nagrade Iso Velikanović za 2016. godinu

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

U Hrvatskom državnom arhivu 11. travnja održana je dodjela Nagrade Iso Velikanović za 2016. godinu. Kandidati za nagradu za životno djelo bili su ugledni prevoditelji Liljana Avirović,… više »

POZIV

11. Balkanski anarhistički sajam knjiga

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Ovogodišnji BASK donosi niz diskusija pa će tako biti riječi o otporu zagađenju u Čileu, populizmu u društvenim pokretima, ali i mainstream politici, pa će anarhisti iz SAD-a… više »

COOL

Svalbard dobiva i drugi Trezor sudnjeg dana

objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Trezor sudnjeg dana ili Svalbard Global Seed Vault dobit će partnera u kojem će se nalaziti neprocjenjivo blago - digitalne kopije klasičnih knjiga cjelokupne povijesti čovječanstva.… više »

1932. - 2017.

Umro Predrag Matvejević

objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec

Predrag Matvejević, jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Europe, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini. Bio je humanist, kozmopolit,… više »

UPIŠITE IH!

Besplatne Knjižnice grada Zagreba za djecu do 15. godine

objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca

Upis u članstvo Knjižnica grada Zagreba za djecu do 15. godina je besplatan, a takva odluka dio je Strategije razvoja knjižnica, kojoj je cilj da se do 2020.. osiguraju uvjeti za besplatan… više »

1936. - 2017.

Umro je Ivo Brešan

objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca

Ivo Brešan umro je u Šibeniku u 81. godini života. Rođen je u Vodicama. U Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a studirao je slavistiku i filozofiju na… više »

NAJAVE

J. K. Rowling radi na dvije nove knjige

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

J. K. Rowling, spisateljica koja sa svojim obožavateljima redovito komunicira putem društvenih mreža, izazvala je uzbuđenje među fanovima najavom na Twitteru da upravo piše… više »

REZIME

Hasanbegović i Bob Dylan obilježili su 2016.

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

"Godina 2016. bila je jedna od najturbulentnijih godina u hrvatskoj kulturi, godina u kojoj su više nego ikada politika i moć koju ona nosi bile glavni akteri i koja će ostati upamćena… više »

NAGRADE

Dodijeljene nagrade pulskog Sajma knjige

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

Nagrada Dr. Ivo Borovečki ustanovljena je prije četri godine i nagrada je to koja se dodjeljuje "naj" čitatelju Sajma, za kojeg se zna da istinski voli čitati i da je cjeloživotno vezan za… više »