Svijet nema prethodne stranice
religija vjera islam kr
EHHH...

Zloupotreba vjere - globalni fenomen

objavljeno prije 3 sata i 41 minutu

Pater Nikodemus Schnabel nema dlake na jeziku. „Razumijem svakog tko u Jeruzalemu dvoji kad je vjera u pitanju. Ovo je najbolje mjesto ako želite postati ateist", kaže Schnabel, koji na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. srpnja

objavljeno prije 11 sati i 40 minuta

Austro-Ugarska je 1914. godine Kraljevini Srbiji izdala ultimatum zbog ubojstva prijestolonasljednika Franje Ferdinanda 28. lipnja u Sarajevu. Franjo Ferdinand, austro-ugarski… više »

STRAŠNO

Čista i pitka voda i dalje je mnogima samo san

objavljeno prije 20 sati i 41 minutu

Uvođenje čiste i pitke vode te sanitarnih čvorova za sve moglo bi potrajati stotinama godina, posebice u zemljama poput Eritreje i Namibije, osim ako vlade ne pojačaju financijske napore za… više »

MA DA?

Julian Assange gubi zaštitu Ekvadora?

objavljeno prije 23 sata i 41 minutu

Julian Assange će najvjerojatnije biti vrlo uskoro izbačen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu nakon šest godina boravka, jer je Ekvador sve bliži povlačenju azila osnivaču… više »

EHHH...

TV pretplata u službi javnosti

objavljeno prije 1 dan i 3 sata

Njemački ustavni sud je donio presudu vezanu uz TV pretplatu kojom su ojačane pozicije zagovornika neovisnog financiranja javnih medija. „TV pretplata postoji kako bi se financirala… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. srpnja

objavljeno prije 1 dan i 11 sati

Tijekom prvog rata za škotsku nezavisnost engleski kralj Edward I. Dugonogi 1298. godine je u bitci kod Falkirka pobijedio pobunjeničku škotsku vojsku pod vodstvom Williama… više »

ANALIZA

Brexit: Unatoč optimizmu, propast pregovora je moguć

objavljeno prije 2 dana i 3 sata

Dominic Raab, novi britanski ministar zadužen za Brexit je Bruxellesu najavio da će europskog partnera upoznati s dugoročnim planovima svoje vlade o odnosima s Europskom unijom. Osim toga,… više »

21. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 21. srpnja

objavljeno prije 2 dana i 11 sati

Nakon turskog poraza u četverogodišnjem ratu, između Austrije, Mletačke Republike i Osmanskog carstva 1718. godine sklopljen je Požarevački mir. Od 1714. do 1716. Turci su… više »

PROBLEMI

Grčki strah od „krađe povijesti“

objavljeno prije 3 dana i 3 sata

„Gubi se odavde", urla čovjek obrijane glave, odjeven u crno. U ruci drži grčku zastavu. „Snimanje je zabranjeno", kaže drugi. „Zašto? To je legalno", odvraćam mu.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. srpnja

objavljeno prije 3 dana i 11 sati

U Viškom kanalu se 1866. godine odigrala poznata Viška bitka u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije. Bitka je bila dio austro-pruskog… više »

BRAVO

Kampanja „Poštujmo naše more"

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Kampanja Prijatelja životinja pod nazivom „Poštujmo naše more" pokrenuta je i provodi se u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for… više »

19. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 19. srpnja

objavljeno prije 4 dana i 11 sati

19. srpnja točno je 200. dan u godini (201. u prijestupnim godinama) u Gregorijanskom kalendaru. 64. poslije Krista na ovaj je dan započeo požar u dijelu starog Rima u kojem su bili… više »

KOMENTAR

Hrvatska: "Zemlja koja najradije ne bi prestala slaviti"

objavljeno prije 5 dana i 3 sata

„Vjerojatno nikad u povijesti sporta jedna nacija nije toliko slavila jedan poraz", tvrdi dnevnik Berliner Zeitung u svom osvrtu na slavlje koje su građani Hrvatske pripremili svojim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. srpnja

objavljeno prije 5 dana i 11 sati

Pape kroz povijest nisu uvijek opravdavali svoje mjesto među vjernicima, no nepogrešivost pape uvedena je tek na Prvom vatikanskom koncilu na današnji dan 1868. godine. Koncil… više »

KOMENTAR

Hoće li Trump izdati Zapad?

objavljeno prije 6 dana i 3 sata

Donald Trump želi s Vladimirom Putinom razgovarati u četiri oka. Samo njih dvojica, i po jedan prevoditelj. Dakle, na sastanku neće biti političkih savjetnika ni protokolarnog osoblja. To… više »