Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 23. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca

Jurjevski noćni ustanak (estonski - Jüriöö ülestous), pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara, izbio je 1343. godine. Estoniju su početkom 13.… više »

22. TRAVNJA

Dan planeta Zemlje - važan za opstanak

objavljeno prije 2 mjeseca

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta . Nekoliko milijuna ljudi i ove godine slavit će taj važan dan prikladnim akcijama poput čišćenja… više »

MOJA EUROPA

Macronovo neugodno iznenađenje

objavljeno prije 2 mjeseca

Govor Emmanuela Macrona u Europskom parlamentu je bio pucanj kojim je označen start predizborne kampanje za izbore za Europski parlament 2019. I nakon što smo čuli lijepi govor,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral 1500. godine postao je prvi Europljanin koji je stigao do obala Brazila, te se smatra otkrivačem tog dijela južnoameričkog teritorija.… više »

PRIDRUŽITE SE!

Dan Zemlje - Očuvajmo Zemlju čuvanjem biološke raznolikosti

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Dan planeta Zemlje, koji se još od 1970. godine obilježava na sutrašnji dan, uvijek nas podsjeti da moramo očuvati prirodu i njene resurse i odgovorno se ponašati prema… više »

BRIGE

Hidrocentrale ugrožavaju opstanak desetina vrsta riba

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

U povodu Svjetskog dana migratornih vrsta riba, 21. travnja, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode upozorilo je da postojeće i planirane hidrocentrale ugrožavaju opstanak… više »

KOMENTAR

Europa s dvije brzine - stvarna slika

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Redoviti poljubac u obraz je ovaj puta „pao" na jednom gradilištu: Humboldtovom Forumu u srcu Berlina, jednom od prestižnih kulturnih projekata njemačke metropole. Mjesto je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

Veliki koraljni greben
STRAŠNO

Veliki koraljni greben neće se oporaviti

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Dijelovi australskoga Velikog koraljnog grebena doslovno su sprženi u zadnjem podmorskom toplinskom valu i neće se oporaviti, rezultati su nove studije australskih znanstvenika objavljeni u… više »

NOVA IGRA

Kuba kao loptica u igri svjetskih sila

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Ne postoji niti jedna latinoamerička revolucija koja je južnoamerički kontinent jače potresla nego kubanska i niti jedna osoba koja je probudila toliko strasti kao Fidel Castro. Čovjek… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

TAMO DA...

Štrajkovi u Francuskoj utječu na gospodarstvo

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Štrajkovi u Francuskoj koji traju od 3. travnja počeli su utjecati na tamošnje gospodarstvo, istaknuo je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.  Još ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih… više »

NAGRADE

Pulitzer The New York Timesu i The New Yorkeru

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Dnevni list The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su u ponedjeljak dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama… više »