Svijet
KOMENTAR

Upravo sad se EU odlučio balkanizirati

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

To se zove prava dilema. Objektivno je šest kandidata za Europu od slavnih standarda Bruxellesa toliko daleko kao i njemački dizelaši od granica dopuštenih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Mletački dužd Domenico Selvo 1075. godine protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J'Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje… više »

OPREZ!

Može li umjetna inteligencija biti oružje u sljedećem hladnom ratu

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Nije teško današnje geopolitičko stanje zamijeniti onim iz 1980-tih. SAD i Rusija i dalje nisu u dobrim odnosima, a o oni su i nekad bili glavni akteri Hladnoga rata. Nakon… više »

MOJA EUROPA

Pokažite nam malo suosjećanja, molim vas!

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

„Prava njemačka kemija" - u ušima nekih Poljaka to može zvučati jezovito. Ali ipak, nedugo nakon pada komunizma 1989. je upravo ta reklama jamčila sigurnu prodaju. Jer svaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Dvije godine nakon završetka rata za oslobođenje Francuska je priznala novostvorene Sjedinjene Američke Države, koje je i podržavala cijelim tijekom borbe za neovisnost. Reakcija… više »

autobus prijevoz bus
EH, DA...

Bez odgovora na izazove novog vala iseljavanja

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

„Poslije mene je iz mog kruga poznanika iz Đakova u Njemačku iselilo nekoliko kompletnih obitelji. I svi su se snašli i ne namjeravaju se vratiti. U mojoj ulici u Đakovu svaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i… više »

EH, DA...

Istraživanja pokazuju: Siromaštvo se nasljeđuje

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Siromaštvo je relativno, ovisno o tome gdje živite. Siromaštvo u Zürichu se razlikuje od siromaštva u Bukureštu ili Sao Paolu. Ipak, međunarodne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Borbe za neovisnost obično zavšavaju dugotrajnom svađom, no Britanci su pokazali zavidno razumijevanje za SAD, jer su već 1783. godine na današnji dan proglasili kraj… više »

ANALIZA

Mediji su sukrivci za polarizaciju društva

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

U Hrvatskoj se razmišlja o donošenju novog zakona koji bi trebao spriječiti širenje ilegalnog sadržaja na društvenim mrežama i u elektroničkim medijima. On bi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Razne igre s loptom tijekom povijesti privlačile su pažnju javnosti, došavši do statusa najvažnijih sporednih stvari u svijetu. Čovjek koji je ostvario možda i najveću… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Šesnaesto stoljeće bilo je doba prave invazije španjolskih brodova na drugu stranu Atlantika, osvajajući sve pred sobom mušketama na koje stanovnici Amerika nisu imali… više »

NIŠTA ČUDNO

Trump u svom govoru o stanju nacije potpiruje strahove

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

U svom prvom govoru o stanju nacije predsjednik Trump nikoga nije poimence uvrijedio. Nije napadao Hillary Clinton niti medije - dvije svoje najdraže mete. Nije produbljivao jaz između… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Današnji je dan obilježen s mnogo nesretnih događaja. Davne 1587. Kraljica Elizabeta II potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem… više »