Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 4. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Bitka kod Wabasha dogodila se 4.11. 1791. na Sjeverozapadnom teritoriju između konfederacije američkih Indijanaca i Američke vojske. Spada u najveću pobjedu Indijanaca nad vojskom. Vodio ih… više »

DA?

Carles Puigdemont ostaje u Bruxellesu?

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

„Nije mi ništa o tome rekao, ali kako situacija sada izgleda, ne očekujem da će se idućih tjedana vratiti u Španjolsku", rekao je Puigdemontov odvjetnik Paul Bekaert u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Carska i kraljevska dvojna monarhija Austro-Ugarska (1867. - 1918.) bila je višenacionalna država u Srednjoj Europi s vladarima iz kuće Habsburg. U njoj su živjeli Nijemci, Talijani,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Navijačice ili ''cheerleadersice'' privlače pozornost na svakom sportskom događaju. Navijanje kao posebna disciplina definira se kao sport u kojem se koriste elementi plesa, navijanja i… više »

OBLJETNICE

Ništa se sporije ne zaboravlja od uvrede i brže od dobročinstva

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Ove godine je iznimno ovaj Dan reformacije, 31. listopada, državni praznik za čitavu Njemačku - inače je to praznik samo u pokrajinama u kojima su većina vjernika protestanti (u pet… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Prije 18. stoljeća, Lisabon je pogodilo nekoliko većih potresa. S procijenjenim stanovništvom od 200 000 do 275 000, Lisabon je 1755. bio jedan od najvećih gradova Europe. Između… više »

31. 10.

Danas je Dan reformacije

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu… više »

POLITIKA

Teška hrvatska iskušenja s Rusijom

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Izuzetne kontroverze kolaju javnim prostorom nakon nedavne posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Ne zbog samoga toga gostovanja na najvišoj razini, a o kojem… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je… više »

SITUACIJA

Puigdemont poziva Katalonce na mirni otpor

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Kao reakciju na ukidanje autonomije i raspuštanje katalonske vlade od strane središnjih vlasti u Madridu, premjer lokalne vlade u Barceloni Carles Puigdemont je najavio nastavak… više »

Dogodilo se na današnji dan – 30. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Križarski ratovi bili su vojni pohodi zapadnoeuropskih velikaša i vladara od 11. do 13. stoljeća kojima je bio cilj "osloboditi" Jeruzalem i Svetu zemlju od Islama. Ratovi su počeli u… više »

STRAŠNO

Američka (uzaludna) borba protiv opijata

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Kao i mnogo toga drugog, ovaj američki predsjednik je uvjeren i da se ovaj golemi problem može riješiti potpisom i velikim riječima: „Mi možemo biti naraštaj koji će… više »

KOMENTAR

Španjolska - najavljena katastrofa

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Dva vlaka u Španjolskoj jure jedan prema drugom i kao da ih nitko ne može zaustaviti. Tu sliku o tvrdoglavosti i nepopustljivosti, kako Madrida, tako i Barcelone tokom ove krize,… više »

Dogodilo se na današnji dan – 29. listopada

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Babilon je bio antički grad na rijeci Eufrat u Mezopotamiji, današnjem Iraku. Grad se prvi put spominje u 24. stoljeću prije Krista, a bio je prilično nevažan sve dok nije postao… više »

OZBILJNO?!

Neopravdani strah od lažnih vijesti?

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Skoro svaka treća osoba vjeruje da su lažne vijesti (engleski: Fake News) imale veliki utjecaj na njemačke savezne parlamentarne izbore održane 24. rujna. To pokazuju ispitivanja koja je… više »