Svijet
STRAŠNO!!

Led na Grenlandu topi se brže nego što se ranije mislilo

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Gubitak leda na Grenlandu učetverostručio se od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Novo… više »

BREXIT

Što Europa zapravo želi?

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Čelnici Europske unije su u čudu i puni nedoumica i nakon što je britanska premijerka Theresa May, koja je na jedvite jade u ponedjeljak predstavila nešto što bi se samo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Islamski kalendar stupio je na snagu upravo na današnji dan 638 godine, prema odredbi drugog kalifa Umara, a računa se od prve Hidžre, tj. selidbe proroka Muhameda iz Meke u Medinu.… više »

EKO

Plastična vrećica ne smije biti besplatna!

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, prema kojem je prodavatelj obvezan naplatiti sve lagane plastične vrećice potrošaču.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca

Hrpica otoka usred ničega krajem prošlog stoljeća izazvala je rat Argentine i Velike Britanije, štoviše Margaret Thatcher poslala je flotu razarača i nosača aviona da… više »

APEL

WHO za bolju zdravstvenu skrb migranata

objavljeno prije 2 mjeseca

Europa mora jamčiti bolji pristup migranata zdravstvenoj skrbi, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u prvom izvješću o zdravstvenom stanju… više »

ANALIZA

Dvije godine Trumpa: Predsjednik bez presedana

objavljeno prije 2 mjeseca

U prve dvije godine mandata Donald Trump se povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju s Iranom, iz sporazuma o zaštiti klime i iz povijesnog trgovinskog pakta s Azijom,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Revolucija jede svoju djecu, kaže izreka, no obično se prije toga dobro najede onih protiv kojih je i podignuta. Francuska je revolucija prvo dobro doručkovala kralja Louisa XVI, koji je na… više »

LOŠE...

Demokracija je ugrožena u cijelome svijetu

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

"Uočavamo stvarno poboljšanje angažmana žena širom svijeta, ne samo u politici nego i u gospodarstvu", kaže Fiona Mackie iz Economist Intelligence Unita (EUI), glavna urednica… više »

FRKA?!

Strah od nasilja na irsko-britanskoj granici

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Patrick Gallager voli red, na miru razvrstava neke dokumente. Kratko ošišana kosa sa strane, hipsterske naočale. Sjedi za stolom u sobi iza male prodavaonice u Londonderryju, u… više »

STRAŠNO!!

Čak 60 posto vrsta divlje kave je ugroženo

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Više od polovice vrsta divlje kave ugroženo je i prijeti im izumiranje, prema istraživanju Kraljevskog botaničkog vrta Kew u zapadnom dijelu Londona, objavljenom u srijedu u… više »

RAZMIŠLJANJA

Što desno orijentirane stranke misle o EU-u?

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Njemačka - Alternativa za Njemačku (AfD) Alternativa za Njemačku Europskoj uniji upravo daje posljednji ultimatum. EU mora, kako smatra ova stranka, veliki dio svojih kompetencija vratiti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Različiti segmenti života imali su prilično različit pristup ukidanju ropstva u SAD. Najliberalnijim su se dijelom pokazala tajna društva, jer je osnivanje prve masonske lože za… više »

SLOBODE

HRW kritizira Kinu, Saudijsku Arabiju i EU-populiste

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Po pitanju ljudskih prava najviše zabrinjava Kina, kaže u razgovoru za Deutsche Welle Wenzel Michalski, direktor organizacije za ljudska prava Human Rights Watch u Njemačkoj (HRW). Ta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

James Cook bio je engleski pomorac i istraživač, čuven po svojim trogodišnjim putovanjima u istraživanju južnog Pacifika i priobalnih voda Sjeverne Amerike. Na svom trećem putovanju… više »