Svijet

„Na crno“ u Njemačku: prevareni i neplaćeni

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Dino Mehić, nazovimo tako mladića iz informatičko-telekomunikacijskog sektora za koje se kaže kako su im i u ekonomskoj bijedi Balkana sva vrata otvorena. Ipak, Dino nije vidio izlaz iz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Dubrovačka Republika (lat. Respublica Ragusina) bila je patricijska državica nastala iz srednjovjekovne dubrovačke komune. Nalazila se na jugu današnje Hrvatske, na prostoru Dubrovnika… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Ljudi slobodne misli današnji dan ne pamte po dobrom. Događaji od pred nekoliko stotina godina uglavnom nisu bili pretjerano zanimljivi i pamtljivi, no bliža prošlost prilično… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Davne 1676. Feodor III postaje ruskim carem. Iako je bio iznimno učen i inteligentan, zbog deformiranog izgleda, koji je bio posljedica nepoznate bolesti i djelomične paraliziranosti, bio je… više »

STVARNO?

Katolički svećenici i oženjeni muškarci?

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Kardinal Beniamino Stella nije bilo tko. On je šef Kongregacije za kler u Vatikanu - jedne vrlo važne institucije u sustavu Katoličke crkve, koja je tako organizirana da se u njezinom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Kraljevi nekad dobivaju krunu u potpuno neprimjereno i čudno vrijeme, a upravo se to dogodilo Edwardu VI, koji je 1547. godine okrunjen nakon smrti svog oca, zloglasnog Henryja VIII. Naime,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Kraj devetnaestog stoljeća bio je razdoblje prilično velikog napretka znanosti, a uobičajene dnevne stvari na koje smo navikli prijavljivane su u patentne urede gotovo svakodnevno. Tako je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je… više »

EUROPA

Njemačko-francusko prijateljstvo na novom putu

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Četiri mjeseca poslije izbora za Bundestag, zastupnici u Berlinu i dalje čekaju. Još nema vlade, pa je parlamentarni rad praktično paraliziran. U Francuskoj je sasvim drugačije. Tamo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Islamski kalendar stupio je na snagu upravo na današnji dan 638 godine, prema odredbi drugog kalifa Umara, a računa se od prve Hidžre, tj. selidbe proroka Muhameda iz Meke u Medinu.… više »

UDAR

Novi zakon u Mađarskoj protiv Sorosa i nevladinih organizacija

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Omiljeni neprijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana zove se George Soros. Orban smatra da taj američki milijarder, mađarsko-židovskog podrijetla, planira uništiti kršćansku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Hrpica otoka usred ničega krajem prošlog stoljeća izazvala je rat Argentine i Velike Britanije, štoviše Margaret Thatcher poslala je flotu razarača i nosača aviona da… više »

INICIJATIVA

Uspio drugi Marš žena protiv Trumpove politike

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Stotine tisuća Amerikanki odazvale su se pozivu na drugi Marš žena, nizu prosvjeda širom zemlje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, označivši tako kraj… više »