Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 22. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Hrpica otoka usred ničega krajem prošlog stoljeća izazvala je rat Argentine i Velike Britanije, štoviše Margaret Thatcher poslala je flotu razarača i nosača aviona da… više »

APEL

WHO za bolju zdravstvenu skrb migranata

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Europa mora jamčiti bolji pristup migranata zdravstvenoj skrbi, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u prvom izvješću o zdravstvenom stanju… više »

ANALIZA

Dvije godine Trumpa: Predsjednik bez presedana

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

U prve dvije godine mandata Donald Trump se povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju s Iranom, iz sporazuma o zaštiti klime i iz povijesnog trgovinskog pakta s Azijom,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Revolucija jede svoju djecu, kaže izreka, no obično se prije toga dobro najede onih protiv kojih je i podignuta. Francuska je revolucija prvo dobro doručkovala kralja Louisa XVI, koji je na… više »

LOŠE...

Demokracija je ugrožena u cijelome svijetu

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

"Uočavamo stvarno poboljšanje angažmana žena širom svijeta, ne samo u politici nego i u gospodarstvu", kaže Fiona Mackie iz Economist Intelligence Unita (EUI), glavna urednica… više »

FRKA?!

Strah od nasilja na irsko-britanskoj granici

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Patrick Gallager voli red, na miru razvrstava neke dokumente. Kratko ošišana kosa sa strane, hipsterske naočale. Sjedi za stolom u sobi iza male prodavaonice u Londonderryju, u… više »

STRAŠNO!!

Čak 60 posto vrsta divlje kave je ugroženo

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Više od polovice vrsta divlje kave ugroženo je i prijeti im izumiranje, prema istraživanju Kraljevskog botaničkog vrta Kew u zapadnom dijelu Londona, objavljenom u srijedu u… više »

RAZMIŠLJANJA

Što desno orijentirane stranke misle o EU-u?

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Njemačka - Alternativa za Njemačku (AfD) Alternativa za Njemačku Europskoj uniji upravo daje posljednji ultimatum. EU mora, kako smatra ova stranka, veliki dio svojih kompetencija vratiti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Različiti segmenti života imali su prilično različit pristup ukidanju ropstva u SAD. Najliberalnijim su se dijelom pokazala tajna društva, jer je osnivanje prve masonske lože za… više »

SLOBODE

HRW kritizira Kinu, Saudijsku Arabiju i EU-populiste

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Po pitanju ljudskih prava najviše zabrinjava Kina, kaže u razgovoru za Deutsche Welle Wenzel Michalski, direktor organizacije za ljudska prava Human Rights Watch u Njemačkoj (HRW). Ta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

James Cook bio je engleski pomorac i istraživač, čuven po svojim trogodišnjim putovanjima u istraživanju južnog Pacifika i priobalnih voda Sjeverne Amerike. Na svom trećem putovanju… više »

KOMENTAR

Što sad? Četiri scenarija za Brexit

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

„Odgovornost svakog od nas je u ovom trenutku, pred povijesnu odluku koja će odrediti budućnost naše zemlje generacijama, ogromna", rekla je konzervativna premijerka Theresa May… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Veliki engleski pomorac i istraživač, James Cook, je 14. siječnja 1773. prije svih drugih prešao arktički krug. Tražio je kontinent južno od Nove Nizozemske i došao do… više »

PROBLEMI

Britanski parlament odbio plan za Brexit Therese May

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Britanski zastupnici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Ivan IV., poznatiji pod imenom Ivan Grozni, bio je prvorođeni sin tada već staroga velikog kneza Moskve Vasilija III. . U trenutku očeve smrti 3. prosinca 1533. godine Ivan IV ima samo 3… više »