Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Masada, Hebrejska riječ za tvrđavu, strateška utvrda u današnjem istočnom Izraelu koja dominira ravnicom kraj Mrtvog mora, 73. godine pala je u rimske ruke nakon nekoliko… više »

KREATIVNO, ALI ...

Energetska održivost Hrvatske

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Optimistično je sredinom veljače odjeknula vijest da se Hrvatska svrstala prilično visoko, sedmo mjesto u Europskoj uniji po instaliranoj snazi vjetroelektrana prošle godine. Ipak, već… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

U bitci kod Formignya Francuzi su pod vodstvom Karla VII. 1450. godine nanijeli težak poraz Englezima u jednoj od poslijednjih velikih bitaka Stogodišnjeg rata. Francuzi su s oko 4.500… više »

STVARNO?

Najviše otpada odlažemo - pod zemljom?!

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Komunalni otpad predstavlja manje od desetine od 2,5 milijardi tona otpada proizvedenog u EU-u svake godine, vidljiv je i složen problem, prvenstveno zbog sastava i izvora otpada te veze s… više »

NIJE LI DOSTA?

Zračni udari na Siriju tijekom noći

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Sirija je napadnuta zračnim udarima rano ujutro u subotu od strane američkih, britanskih i francuskih snaga. Izgovor je napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Konfederaciji sklon glumac John Wilkes Booth, koji je ujedno bio i špijun, 1865. godine, neposredno nakon završetka Američkog građanskog rata, u kazalištu Ford… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Unatoč opetovanim papinskim prijetnjama ekskomunikacijom križari su 1204. godine tijekom četvrtog križarskog rata, osvojili i opljačkali Carigrad, glavni grad Bizantskog carstva. Loše… više »

EKOLOGIJA

Predstavljeni rezultati DRAVA LIFE projekta

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

U kongresnoj dvorani Park Boutique hotela u Varaždinu održana je prva konferencija za medije povodom predstavljanja dosadašnjih i najave nadolazećih aktivnosti prilikom… više »

TRUMPOLOGIJA

Spremi se Rusijo

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Rusija ne bi trebala biti partner sa „životinjom koja ubija plinom" svoje građane i koja u tome uživa. „Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Američki građanski rat vodio se između sjevernih saveznih država (Unije) i južnih robovlasničkih država (Konfederacije). Odvajanje južnih država počinje nakon predsjedničkih izbora 1860.,… više »

MA DA?

„Velika potreba“ za istjerivačima nečastivog

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Samo u Italiji svake godine, po nekim procjenama, 500 tisuća osoba potraži pomoć egzorcista, makar golema većina njih bi prije trebali potražiti pomoć negdje drugdje, a ne u župnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Bela IV. (1206.-1270.) hrvatsko-ugarski kralj, vladao je 1235. - 1270. godine. Mongolska plemena ujedinio je početkom 13. stoljeća Džingis kan i započeo osvajanja. Njegov nasljednik kan… više »

KOMENTAR

Orban ostaje na čelu istočnog otpora Europskoj uniji

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Što je zajedničko Angeli Merkel i Viktoru Orbanu? Samo jedno: oboje pred sobom imaju četvrti premijerski mandat - ali to je i jedinio što ih spaja. Osim što su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa 1815. godine ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. U 7 sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su… više »