Svijet

Dogodilo se na današnji dan – 15. ožujka

objavljeno prije 8 dana i 14 sati

Julije Cezar, najslavniji rimski Imperator, svojim je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio vlast Rimskog carstva, a njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine senata u… više »

EHHH...

Papa Franjo – Superman Katoličke crkve?

objavljeno prije 9 dana i 6 sati

Molitva je politički čin. Posebno kod zida na granici između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Papa Franjo otvoreno ističe: „Osoba koja pomišlja na to da gradi zidove… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. ožujka

objavljeno prije 9 dana i 14 sati

Antun Mihanović (1796.- 1861.) hrvatski je književnik. Neprolaznu slavu stekao pjesmom "Horvatska domovina" koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena… više »

TRZAVICE

Prijeti li Europi novi plinski rat?

objavljeno prije 10 dana i 6 sati

Europska unija sa strepnjom promatra novi spor oko plina između Rusije i Ukrajine. Pozivajući se na iskustva iz prethodnih sukoba 2006. i 2009 godine, kada je Rusija zatvorila ventil,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. ožujka

objavljeno prije 10 dana i 14 sati

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz… više »

OFENZIVA

Povratak Rusije u Afriku

objavljeno prije 11 dana i 6 sati

Afričko putovanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova počelo je u ponedjeljak u Angoli. Nakon sastanka s predsjednikom Joaom Lourencom i ministrom vanjskih poslova Manuelom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

objavljeno prije 11 dana i 14 sati

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište… više »

KOMENTAR

Mužjaci žele razgovarati

objavljeno prije 12 dana i 6 sati

Pljesak se čuje sa svih strana, čak i iz Kine i Rusije: Sastanak Donalda Trumpa sa Kim Jong Unom zaista bi bio povijesni korak. Takav samit bio bi „pravo čudo", s radošću kaže… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 12 dana i 14 sati

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

MA DA?

Gdje se najbrže šire lažne vijesti?

objavljeno prije 13 dana i 2 sata

Fake news iliti po naški lažne vijesti se na Twitteru šire brže i dalje nego istinite, a tu neravnotežu u većoj mjeri stvaraju ljudi nego takozvani"botovi", računalni programi… više »

PREGOVARANJE

EU i Zapadni Balkan: domaća zadaća u 14 točaka

objavljeno prije 13 dana i 6 sati

Nakon prošlotjednog  posjeta Zapadnom Balkanu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, u četvrtak (8.3.) održan je sastanak ministara unutarnjih poslova 28 zemalja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. ožujka

objavljeno prije 13 dana i 14 sati

Rim je 241. godine pr.K. u bitci kod otoka Aegates porazio Kartagu čime je nakon 23 godine završen I. punski rat. Povod ratu je bila kontrola žitorodne Sicilije, a prema mirovnom… više »

Mlade nade

6 tinejdžera kandidira se za guvernera Kansasa

objavljeno prije 14 dana i 2 sata

Unatoč tome što američka država Kansas ima stroge zakone o punoljetnosti prilikom glasovanja, ne postoji zakon koji bi maloljetnim osobama branio da se kandidiraju na izborima za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 14 dana i 14 sati

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

EHHH...

Teška vremena za reformu EU-a

objavljeno prije 15 dana i 6 sati

Angela Merkel sad želi "brzo početi s radom", i u europskoj politici. I doista, gotovo pola godine nakon saveznih izbora Europa je čekala na njemačku vladu koja može djelovati. Osobito je… više »