Svijet
PROBLEMI?

Sve manja popularnost Angele Merkel

objavljeno prije 17 dana i 18 sati

Ako je bilo dvojbi oko političkih stranaka, golema većina Nijemaca je donedavno bila uvjerena kako je kancelarka Merkel prava osoba na tom položaju. Pola godine nakon prošlih izbora… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 18 dana i 2 sata

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

STAVOVI

Tek privid solidarnosti nacionalista Europe

objavljeno prije 18 dana i 18 sati

U Poljskoj se njeguje bliskost s nacionalističkim susjednom s juga. To se vidjelo i na mađarskom nacionalnom prazniku sredinom prošlog mjeseca. Već šest godina i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 19 dana i 2 sata

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

ANALIZA

Putin kod Erdogana: više interesa nego emocija?

objavljeno prije 19 dana i 18 sati

U susretu Vladimira Putina i Recepa Tayipa Erdogana u Ankari se obojica predsjednika trude prikazati slogu. Povod posjeta je zajedničko puštanje u pogon prve turske atomske elektrane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 20 dana i 2 sata

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

KOMENTAR

Zašto (ipak) trebamo heroje?

objavljeno prije 20 dana i 18 sati

Pred kraj Drugog svjetskog rata, njemački dramatičar Bertol Brecht u usta svog junaka Galilea Galileija stavlja rečenicu: „Nesretna je zemlja kojoj su potrebni heroji." Rečenicu kojom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 21 dan i 2 sata

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

KOMENTAR

Povlačenje SAD-a iz Sirije? Loša ideja!

objavljeno prije 21 dan i 18 sati

Što god rekli o američkom predsjedniku Trumpu, on zna kako zaokupiti razmišljanja analitičara. Njegova najnovija vanjskopolitička ideja da povuče američke postrojbe iz Sirije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 22 dana i 2 sata

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

PROBLEM(ČIĆ)I?

Vruće – ili opet tek mlako proljeće u Francuskoj?

objavljeno prije 22 dana i 18 sati

Francuska vlada je još prošle jeseni krenula u reforme radnog prava i već tada su sindikati najavljivali „vruću jesen" predsjedniku Macronu. Od toga nije ispalo mnogo:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. travnja

objavljeno prije 23 dana i 2 sata

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. travnja

objavljeno prije 24 dana i 2 sata

Sultan Mehmed II. 1453. godine započeo je opsadu Carigrada. S oko 100.000 turskih vojnika i plaćenika Mehmed je nakon pustošenja okolice opkolio drevni grad s kopna, a nakon poraza… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. travnja

objavljeno prije 25 dana i 2 sata

U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na početku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praška za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik… više »

WTF?

Otkrivanje elektronskog identiteta uvjet za vizu za SAD?

objavljeno prije 25 dana i 8 sati

Viza za SAD jedan je od traženijih dokumenata na svijetu, no sad će ga biti malo teže dobiti - State Department najavio je novu mjeru koja se neće svidjeti svima. Naime, osobe koje žele… više »