Svijet
3. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 3. kolovoza

objavljeno prije 11 dana i 19 sati

Rimski vojskovođa i kasniji car Tiberije, 8. godine na rijeci Bathinus je porazio ustanike predvođene vojskovođom Batonom (breučkim). Bellum Batonianum (Batonski ustanak), bila je pobuna… više »

KOMENTAR

Trumpova poruka Iranu - čas sukob, čas suradnja

objavljeno prije 12 dana i 11 sati

Svatko tko povremeno gleda krimiće, poznaje načelo "dobar policajac, zao policajac". Sa Donaldom Trumpom je ovo načelo našlo mjesto i u međunarodnoj politici. Sa jednom… više »

2. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 2. kolovoza

objavljeno prije 12 dana i 19 sati

Na današnji dan davne 1776. službeno je potpisana američka Deklaracija nezavisnosti što je događaj koji će, kako se kasnije pokazalo, označiti rađanje sasvim nove nacije koja će… više »

SRAMOTA!

Edward Snowden – zanemaren i zaboravljen

objavljeno prije 13 dana i 3 sata

Danima, pa i tjednima njegovo ime je bilo na naslovnim stranama svjetskog tiska: Edward Snowden. Čovjek koji je radio za američku tajnu službu i koji je prije pet godina razotkrio da je ta… više »

STRAŠNO

Od danas živimo na dug - danas je Dan ekološkog duga

objavljeno prije 13 dana i 11 sati

U srijedu, 1. kolovoza, svijet ulazi u ekološki dug, najavljuje Global Footprint Network (GFN). Dan ekološkog duga je onaj dan kada potreba čovječanstva za prirodom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. kolovoza

objavljeno prije 13 dana i 19 sati

Doseljavanjem Slavena i Hrvata na ove prostore Krajem 6. st i početkom 7. st Nin postaje njihovo prvo političko, kulturno i vjersko središte. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara Nin… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. srpnja

objavljeno prije 14 dana i 19 sati

Najstarija i najjača baskijska politička stranka Euzko Alderdi Jeltzalea (na baskijskom) ili Partido Nacionalista Vasco (na španjolskom), poznata kao EAJ-PNV, osnovana je 1895. godine.… više »

pingvini ju
STRAŠNO

Drastično smanjena najveća kolonija kraljevskih pingvina

objavljeno prije 15 dana i 2 sata

Kolonija kraljevskih pingvina na otoku Cochons u arhipelagu Crozet kod Antarktike, koja se smatrala najvećom na svjetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 posto, upozoravaju… više »

STRAŠNO

Plastika koju vidimo na plažama samo je 5% onečišćenja mora

objavljeno prije 15 dana i 9 sati

Predstavnici Greenpeacea pridružili su se ovoga vikenda akciji čišćenja uvale Tarej, u organizaciji udruge TERRA HUB, uz potporu Grada Cresa i inicijative Zero Waste Croatia. Od velike… više »

MOJA EUROPA

Vrijeme je da Europu ponovno učinimo velikom!

objavljeno prije 15 dana i 11 sati

Ako uzmemo u obzir da je ravnoteža europska vrlina, ne možemo se oteti dojmu da je svijet trenutno neuravnoteženiji nego ikad. U najmanju ruku ako govorimo o standardima posljednjih 30… više »

30. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 30. srpnja

objavljeno prije 15 dana i 19 sati

Kalif Abu Ja'far Al-Mansur 762. godine na obali osnovao je Bagdad, danas glavni grad Iraka, a sa svojih više od 6 milijuna stanovnika, iza Kaira drugi po veličini grad u arapskom… više »

PROMJENE

Toplinski valovi poharali svijet

objavljeno prije 16 dana i 1 sat

Toplinski valovi poput onoga koji je nedavno pospješio katastrofalan požar u Grčkoj, postali su uslijed klimatskih promjena sve češći diljem svijeta, upozoravaju znanstvenici.… više »

WOW!

Oceani više nisu iskonska divljina

objavljeno prije 16 dana i 7 sati

Netaknuti dijelovi naših oceana brzo nestaju i tek 13 posto možemo svrstati u područja iskonske divljine, doznaje se iz australske studije objavljene u časopisu Current Biology. U… više »

PROBLEMI?

Makedonija strahuje od kosovskog domino efekta

objavljeno prije 16 dana i 11 sati

Makedonija mora otvoriti četvore oči kako ju ne bi udarili novi vjetrovi iz sjevernog susjedstva. U Srbiji se stvari po pitanju Kosova ubrzavaju, a javnost intenzivno priprema za nekakvo… više »

29. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 29. srpnja

objavljeno prije 16 dana i 19 sati

Bizantski car Bazilije II., poznat i kao Bugaroubojica, za čije vladavine je Bizant bio na jednom od vrhunaca moći, 1014. godine nanio je katastrofalan poraz bugarskoj vojsci cara Samuila u… više »