Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 5. siječnja

objavljeno prije 17 dana i 3 sata

Iako je i ova zima već pokazala svoje zube, spuštajući temperature do -27 u Švicarskoj i -36 u Rumunjskoj, 1709. godina ostala je zapamćena po nevjerojatnom valu hladnoće koji… više »

INICIJATIVA

Francuska kreće u borbu protiv lažnih vijesti

objavljeno prije 17 dana i 16 sati

Emmanuel Macron predstavio je u srijedu nacrt zakona za borbu protiv lažnih vijesti na internetu tijekom izbornog razdoblja u aluziji na ruske medije RT i Sputnjik. "Razvit ćemo… više »

KOMENTAR

Iranci žele promjene

objavljeno prije 17 dana i 19 sati

Već najmanje dvije godine mnogi stručnjaci u Iranu upozoravaju da bi gomilanje gospodarskih, socijalnih i političkih problema moglo na koncu dovesti do ustanka. Sad su ta upozorenja postala… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. siječnja

objavljeno prije 18 dana i 3 sata

Veličanstvena palača u londonskom Whitehallu, koja je od 1530. bila sjedište engleskih monarha, izgorjela je do temelja na današnji dan 1698. godine. Vatre je ostala… više »

PROSVJEDI

Iran: duh je pušten iz boce

objavljeno prije 18 dana i 19 sati

Najmanje dvadeset ljudi je ubijeno u uličnim prosvjedima u Iranu u nedjelju, priopćila je državna televizija bez navođenja detalja. Prikazan je kaos koji je ostao na ulicama nakon… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. siječnja

objavljeno prije 19 dana i 3 sata

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Kao znanstvenik Leonardo se uzdizao iznad svih svojih suvremenika. Njegove… više »

ANALIZA

Trumpova druga godina: ništa nije isključeno

objavljeno prije 19 dana i 19 sati

Bolje je nego što se strahovalo, to jest: moglo je i gore. Tako bi glasila ocjena Trumpovog predsjednikovanja u prošloj godini. „Rekao bih da je prva godina protekla… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. siječnja

objavljeno prije 20 dana i 3 sata

Drugi dan nove godine 1492. godine najveće veselje bilo je u Španjolskoj, gdje su kralj Ferdinand II i kraljica Isabella postali suvereni na cjelokupnom teritoriju, preuzevši… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. siječnja

objavljeno prije 21 dan i 3 sata

Dolazak Nove Godine obično označava i nove početke, no, na samom startu 404. godine došlo je do završetka službenih gladijatorskih igara u Rimskom carstvu. Mnogo kasnije,… više »

OPREZ!

Pojačane mjere sigurnosti na dočecima Nove širom svijeta

objavljeno prije 21 dan i 15 sati

Teroristi propale Islamske države zaprijetili su napadima na klubove i crkve u novogodišnjoj noći, što je djelomično razlog zbog kojeg je sigurnost u cijeloj Europi na visokoj… više »

KOMENTAR

Što je najveći izazov za EU u 2018.?

objavljeno prije 21 dan i 19 sati

Dragovoljni odlazak Britanaca iz Europske unije neće biti lako organizirati slijedeće godine, ali politički tu vlada sloga među ostalih 27 zemalja EU. U usporedbi sa Brexitom, doista će biti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. prosinca

objavljeno prije 22 dana i 3 sata

Stara godina uobičajeno nije pretjerano bogata događanjima od svjetske važnosti, no nekolicina bitnijih stvari ipak je obilježila zadnji dan godine. Tako je 1879. godine Thomas Alva Edison,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

objavljeno prije 23 dana i 3 sata

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

objavljeno prije 24 dana i 3 sata

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u… više »

STRAŠNO!

UNICEF upozorava: djecu se sve više iskorištava kao oružje u ratovima

objavljeno prije 24 dana i 13 sati

Djeca se u ratnim zonama sve više koriste kao oružje - regrutira ih se u borbu, prisiljava na ubojstva i samoubojstva i iskorištava ih se na tisuće načina. U sažetku… više »