Svijet
STUDIJA

Nijemci više ne vole SAD

objavljeno prije 19 dana

Nijemci imaju mnogo razloga da budu zahvalni Sjedinjenim Državama: Marshallov plan, povezivanje sa Zapadom, podrška za ponovno ujedinjenje i još mnogo toga. Ali na to povijesno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. studenoga

objavljeno prije 19 dana i 8 sati

Na današnji dan 1520. godine portugalski je moreplovac Ferdinand Magellan prošao kroz prolaz koji danas nosi njegovo ime. Tjesnac na samom jugu južnoameričkog kontinenta tražili… više »

PROBLEMI

Azovsko more, zona sukoba

objavljeno prije 20 dana

Ukrajinski parlament bi mogao proglasiti ratno stanje za idućih 60 dana - barem je takva poruka otišla s krizne sjednice nacionalnog Vijeća sigurnosti kojim je u noći s nedjelje na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. studenoga

objavljeno prije 20 dana i 8 sati

Na današji dan umrla je kći velikog britanskog pjesnika Lorda Byrona, Ada. Iako se to dogodilo još 1852. godine, do danas je ostala upamćena kao asistentica matematičara… više »

DOĐITE

Mali Food Hub #5: Sve što trebate znati o kućnom kompostiranju

objavljeno prije 20 dana i 15 sati

Jedan od jednostavnih načina na koji svatko od nas može doprinijeti zaštiti okoliša i održivom razvoju je kućno kompostiranje. Upravo se toj temi posvećuje peto izdanje Malog Food Huba… više »

ESKALACIJA

Proglašeno izvanredno stanje u Ukrajini

objavljeno prije 20 dana i 17 sati

Ukrajina je u ponedjeljak stavila vojsku u stanje pripravnosti kao odgovor na akciju Rusije koja je zaplijenila i pucala na tri ukrajinska vojna broda i njihove posade u vodama oko spornog… više »

POLITIKA

Brexit dobio zeleno svjetlo. Kako dalje?

objavljeno prije 21 dan

Bio je ovo jedan od kraćih EU samita. Nakon što je predsjednik Vijeća Europske unije Donald Tusk s predsjednicama država i vlada 27 članica EU-a na „radnom sastanku" razmijenio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. studenoga

objavljeno prije 21 dan i 8 sati

Dan zahvalnosti, jedan od najvećih praznika u SAD, prvi je puta obilježen na današnji dan 1789. godine, nakon što ga je prvi američki predsjednik George Washington proglasio… više »

TUŽNO?

EU27 potvrdio sporazum o Brexitu

objavljeno prije 21 dan i 18 sati

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i… više »

STRAŠNO!!

Amazonska prašuma nemilice se uništava

objavljeno prije 21 dan i 20 sati

Uništavanje šuma u brazilskoj Amazoni dosegnulo je ove godine svoj vrhunac u zadnjih deset godina, pokazuju podaci koje je u petak objavila brazilska vlada, a to je… više »

TUŽNO

Žene su najugroženije kod kuće

objavljeno prije 22 dana

To se događa u vlastita četiri zida, katkada na obiteljskim slavljima. U Njemačkoj su žene najviše ugrožene tamo gdje bi se trebale osjećati posebno sigurne. Statistički gledano u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. studenoga

objavljeno prije 22 dana i 8 sati

New York, zadnja utvrda britanske vojske na teritoriju bivše kolonije Amerike evakuirana je na današnji dan 1783. godine. No, takav događaj nije toliko značajan u povijesti kao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. studenoga

objavljeno prije 23 dana i 8 sati

Zemlja iz bajke, puna čudnih životinja i još čudnijih legendi, Tasmanija, otkrivena je na današnji dan 1642. godine. Čuveni moreplovac i istraživač Abel Tasman dotakao je njene… više »

ZA ŽIVOTINJE

Zagrijavanje za Marš: Niz aktivnosti za sve u Tjednu prava životinja

objavljeno prije 23 dana i 18 sati

Velikom povorkom Marša za životinje, kojoj će se pridružiti gosti iz okolnih gradova i inozemstva, obilježit će se u subotu 8. 12. 2018. od 11 sati Međunarodni dan prava životinja. Od… više »

MAJDAN

Nedovršena revolucija u Ukrajini

objavljeno prije 24 dana

Kada je 21. studenog 2013. tadašnje ukrajinsko državno rukovodstvo na čelu s predsjednikom Viktorom Janukovičem odbilo potpisati sveobuhvatni Sporazum o asocijaciji i pridruživanju s… više »