Svijet
ESKALACIJA?

Europska komisija želi i "vojni Šengen"

objavljeno prije 25 dana i 13 sati

"Ako ne možemo pomicati našu opremu i ljude, ne možemo se niti braniti. Sveobuhvatna vojna reforma do 2025. iziskuje i mogućnost brzog prebacivanja ljudi i vojne opreme", objasnila je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. ožujka

objavljeno prije 26 dana i 2 sata

Na Siciliji je 1282. godine buknula pobuna protiv kralja Karla I. Roberta (Anžuvinca) koji je 1266. uz Papinu podršku preuzeo vlast nad otokom. Pobuna je označila početak Rata… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. ožujka

objavljeno prije 27 dana i 2 sata

Halleyev komet koji svakih 75.3 godine 'posjeti' centar Sunčevog sustava, prvi je put zabilježen 240. godine pr.K. u Kini, a astronomi su ga tom prilikom optužili za smrt svoje carice. U… više »

ZAOŠTRAVANJE

Protjerivanje ruskih diplomata se nastavlja

objavljeno prije 27 dana i 18 sati

Više od dvadeset zapadnih zemalja priključilo se akciji protjerivanja ruskih diplomata zbog napada nervnim otrovom na ruskog dvostrukog agenta Skripalja i njegovu kći. Od 28 članica… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. ožujka

objavljeno prije 28 dana i 2 sata

Na današnji dan 1798. formirana je jedna od najutjecajnijih i za život najpoželjnijih europskih zemalja, Švicarska. Oko osamdesetak godina kasnije kraljica Victoria otvorila je… više »

DILEME

Mora li Njemačka izručiti Puigdemonta?

objavljeno prije 28 dana i 18 sati

Što se Puigdemontu predbacuje? Carles Puigdemont u listopadu prošle godine proglasio neovisnost Katalonije od Španjolske i time prekršio španjolski… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. ožujka

objavljeno prije 29 dana i 2 sata

Na današnji dan 1794. za javnost je otvoren pariški muzej Louvre. Iako je službeno otvorenje bilo u kolovozu 1793., običan puk je pristup muzeju imao samo tri dana u tjednu.… više »

ZAOŠTRAVANJE

Zajedničko protjerivanje ruskih diplomata

objavljeno prije 29 dana i 18 sati

Dokazi o umiješanosti Rusije u ubojstvo bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Velikoj Britaniji su očito bili dovoljni da najbliži saveznici te… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec

Papa Klement V., koji je u povijesti ostao upisan kao papa koji je 'rimsku kuriju' iz Rima preselio u Avignon i osoba koja je ukinula viteški red Templara, 1309. godine je, uslijed… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

1830. godine u Palmyri u New Yorku izdana je Mormonova Knjiga prema kojoj je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana poznata i kao Mormonska Crkva koju je 6. travnja iste godine osnovao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Jedan od najpoznatijih engleskih kraljeva Richard I. Lavljeg Srca, uz francuskog kralja Filipa II. i njemačkog cara Fredericka I. Barbarossu jedan od ključnih sudionika Trećeg križarskog… više »

SASTANAK

Najvažnije teme na EU-summitu

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

S obzirom da gospodarstvu u trenutno ide dobro i da se EU deset godina nakon financijske krize donekle oporavio, nema puno potrebe za razgovore 28 predsjednika država i vlada u Bruxellesu.… više »

Dogodilo se na dana�nji dan - 24. o�ujka

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

James I. postao je 1601. godine prvi britanski kralj koji je istovremeno vladao Engleskom, Irskom te Škotskom kao James IV. Tijekom 22 godine svoje vladavine ?esto je koristio titulu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Potpisivanjem mira u Longjumeau 1568. godine završen je drugi u nizu francuskih vjerskih ratova, sukoba između katolika i hugenota (protestanata). Mirovnim sporazumom protestantima su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Templari ili punim imenom "Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama" (nazivani još i Vitezovi Templari) je bio kršćanski vojni red osnovan 1118. u Palestini… više »