Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 3. lipnja

objavljeno prije 19 dana i 3 sata

Nakon opsade tijekom prvog križarskog rata Antiohija je 1098. pala u ruke europskih osvajača. Prva križarska protiv grada, kojeg su Turci zauzeli 9 godina ranije, trajala je od 21. listopada… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. lipnja

objavljeno prije 20 dana i 3 sata

Istočnogermanski Vandali, barbari koji prvotne korijene vuku iz područja između Labe i Visle, 455. godine opljačkali su Rim. Prve sukobe s Vandalima rimljani su vodili oko 271., a 330. car… više »

NJEMAČKA

Rekorder u recikliranju, ali i rekorder u produkciji otpada

objavljeno prije 20 dana i 19 sati

Plastični tanjuri, čaše, viljuške i noževi... Ništa od toga nije baš lijepo, tek rijetko i dobro služi onom čemu je namijenjeno i najveća je „prednost"… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. lipnja

objavljeno prije 21 dan i 3 sata

Jedan od najvećih vojskovođa svih vremena, mongolski vladar Džingis kan, 1215. godine osvojio je Peking, tada prijestolnicu sjevernokineske dinastije Jin. U vrijeme kada je Džingis kan napao… više »

Raspelo
TUŽNO...

Netrpeljivost europskih kršćana prema drugim vjerama

objavljeno prije 21 dan i 19 sati

Tema istraživanja je zapravo bila odnos građana zapadne Europe prema svojoj vjeri, prije svega kršćanskoj. Nalaz istraživača američkog Pew Research Center ( Studija Biti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. svibnja

objavljeno prije 22 dana i 3 sata

Sherlock Holmes je fiktivni detektiv s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koji se prvi put pojavio upravo na današnji dan 1887. godine. Stvorio ga je škotski književnik i… više »

EH, DA...

Hrvati sve nezadovoljniji članstvom u EU-u

objavljeno prije 22 dana i 19 sati

Najnovije istraživanje o raspoloženju stanovništva Europske unije prema toj asocijaciji, tzv. Eurobarometar, nije rezultiralo pozitivnim spoznajama kad je posrijedi najmlađa zemlja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. svibnja

objavljeno prije 23 dana i 3 sata

Stogodišnji rat pred sam kraj počeo se okretati na francusku stranu, jer su njihove snage predvođene Ivanom Orleanskom u naletu osvojile nekoliko važnijih gradova. No, Englezi su… više »

WWF

Podmornica koja prikazuje budućnost Jadrana uplovila u Poreč

objavljeno prije 23 dana i 12 sati

U svrhu osvještavanja problema praznih mora, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF sagradila je podmornicu kroz koju se može vidjeti podmorje Jadrana kakvo nas očekuje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. svibnja

objavljeno prije 24 dana i 3 sata

Turska vojska sa sultanom Mehmedom II. na čelu 1453. godine zauzela je Konstantinopol, prijestolnicu moćnog Bizantskog carstva, čiji je zadnji car Konstantin XI. Paleolog i sam junački… više »

KOMENTAR

Poljuljani crkveni temelji

objavljeno prije 24 dana i 19 sati

Nema dana u kojem se ne pojavljuju nove užasavajuće vijesti. Katolička crkva na svjetskoj razini još jednom je, kao i ranije, uzdrmana vijestima o zlostavljanju i seksualnom nasilju od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. svibnja

objavljeno prije 25 dana i 3 sata

Godine 585. p.n.e. kod rijeke Halys (danas Kizilirmak u Turskoj) došlo je do bitke između vojski Lidije i Medije, zadnje bitke petnaestogodišnjeg rata koji su vodili vladari… više »

BILO BI DOBRO

Manje snažnih uragana ove godine?

objavljeno prije 25 dana i 12 sati

Američki prognostičari ove godine očekuju manje uragana u području sjevernog Atlantika u odnosu na kataklizmičku 2017. godinu, no sezona uragana će i dalje biti aktivnija nego što je… više »

REFERENDUM

Irska na povijesnoj prekretnici?

objavljeno prije 25 dana i 19 sati

Prema izlaznim anketama irskog dnevnika „Irish Times", 68 posto glasača se na referendumu izjasnilo za promjenu 8. amandmana irskog ustava koji stoji iza jednog od najstrožih zakona o… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. svibnja

objavljeno prije 26 dana i 3 sata

Prvi hrvatski kralj Tomislav 927. godine nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona predvođenu knezom Alogoboturom. Bugarski car Simeon I. več je vodio dug i isrpljujuć rat s… više »