Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 24. veljače

objavljeno prije 24 dana i 2 sata

303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo poslijednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. veljače

objavljeno prije 25 dana i 2 sata

Gutenbergova Biblija 1455. godine postala je prva knjiga zapadne civilizacije štampana na pokretnom tiskarskom stroju. 1836. godine u San Antaniju u Teksasu počela je opsada Alama.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 26 dana i 2 sata

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

KOMENTAR

Putinova prazna obećanja

objavljeno prije 26 dana i 18 sati

15 nije okrugli broj. Ipak kada predsjednik jedne države 15. put po redu održi svoj godišnji govor o stanju nacije onda to već ima skoro karakter malog jubileja. No to sa sobom nosi i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 27 dana i 2 sata

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

STANJE

Trump povećava pritisak na Berlin

objavljeno prije 27 dana i 18 sati

Kada se radi o njemačkim borcima iz redova IS-a, međunarodna je diplomacija ipak nešto kompleksnija od jednog tweeta - onog predsjednika Trumpa kojim zahtijeva da Njemačka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 28 dana i 2 sata

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 29 dana i 2 sata

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

NAPOKON

Kina čisti bazni logor za uspon na Everest

objavljeno prije 29 dana i 13 sati

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everst iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su… više »

SVAĐE

Odbor za pravosuđe protiv Trumpovog zida

objavljeno prije 29 dana i 18 sati

Utjecajni Odbor za pravosuđe američkog Kongresa suprotstavlja se odluci predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju izvanrednog stanja na granici s Meksikom u svrhu namicanja novca za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 1 mjesec

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

STRAŠNO!!

Veliki koraljni greben ugrozile poplave

objavljeno prije 1 mjesec

Veliki koraljni greben ponovno je u opasnosti - zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na neke njegove dijelove, izažući to ugroženo… više »

ANALIZA

Merkel žestoko kritizira SAD - i obratno

objavljeno prije 1 mjesec

"Multilateralizam je bolji, nego da se svatko probija sam za sebe" - tim zaključkom je njemačka kancelarka Angela Merkel okončala svoj govor na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti (MSC). I… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »

UPOZORENJE

Kukci diljem svijeta ugibaju alarmantnom brzinom

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Gotovo polovina svih vrsta kukaca, ključnih jednako za ekosustave kao i za gospodarstvo, u cijelome svijetu nestaje i ugiba alarmantnom brzinom, rezultati su studije koja upozorava na… više »