Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 16. studenoga

objavljeno prije 25 dana i 3 sata

Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. godine izdao je Zlatnu bulu, dokument kojim je Zagreb, preciznije zagrebački Gradec, dobio status slobodnoga kraljevskog grada, zbog čega se… više »

EKOSFERA

Priča o najosamljenijem drvetu na svijetu

objavljeno prije 25 dana i 15 sati

Pustinjom Tenere u današnje doba prolaze uglavnom mali kamioni koji prevoze migrante u grad Agadez. Ali prije 45 godina, 8. studenoga 1973., u ovoj se pustinji na nekih 300 kilometara… više »

KOMENTAR

Što Merkel ima još reći Europi?

objavljeno prije 25 dana i 19 sati

Mnogim zagovornicima Europske unije je francuski predsjednik Emmanuel Macron bio dugo čovjek nade. Mladalačkim zanosom se založio za čitav niz reformi kako bi se produbila europska… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. studenoga

objavljeno prije 26 dana i 3 sata

Manuel Deodoro da Fonseca bio je prvi predsjednik Brazila. Vojnu karijeru započeo je rano, brzo je napredovao i isticao se kao sposoban vojnik. Blizak republikanskim intelektualcima i… više »

ANALIZA

Što je ostalo od arapskog proljeća?

objavljeno prije 26 dana i 19 sati

Letimičan pogled na političku kartu osam godina nakon revolucionarnog zamaha koji je donijelo Arapsko proljeće dovoljan je da se shvati da nije puno ostalo od nade ljudi da žive u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. studenoga

objavljeno prije 27 dana i 3 sata

Jedna od najpoznatijih bitaka u engleskoj povijesti odigrala se upravo na današnji dan kod legendarnog Hastingsa 1066. godine, preciznije na Senlac Hillu. Vojska normanskih osvajača… više »

MOJA EUROPA

Istočna Europa voli Trumpa

objavljeno prije 28 dana i 19 sati

Kada Donald Trump nešto kaže, to je često šokantno, vulgarno, i točno - kaže konzervativni američki publicist Tucker Carlson. On je to osjetio na vlastitoj koži kada je iznio… više »

12. studenoga

Dogodilo se na današnji dan - 12. studenoga

objavljeno prije 29 dana i 3 sata

Današnji je dan jedan od onih kada se dogodilo nešto što je preokrenulo povijest cijelog svijeta. Prije 81 godinu na čelno mjesto Komunističke partije Sovjetskog Saveza… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec

Oporučni glavni nasljednik i Cezarov usvojeni sin Gaj Julije Cezar Oktavijan, vojskovođa Marko Antonije i raniji vođa konjanika Lepid, 43. godine pr.n.e. sklopili su u Bologni trojni savez -… više »

WWF

Atlantska tuna ugrožena

objavljeno prije 1 mjesec

Nedavno otkrivena ilegalna trgovina tunom na Sredozemlju u vrijednosti od čak 12 milijuna eura godišnje, kao i dramatičan pretjerani izlov tropske tune, dovodi populacije tuna ponovno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

U bitki kod Varne osmanske snage su 1444. godine porazile kršćansku vojsku hrvatsko-ugarskoga kralja Vladislava I. Brojčano gotovo trostruko nadjačani europski vitezovi dobro su se… više »

GROZNO!

Čudnovati kljunaši na antidepresivima

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Čudnovati kljunaši možda su izloženi polovici dnevne doze antidepresiva koja se propisuje ljudima živeći u zagađenim vodama nedaleko od australskog grada Melbournea , a u… više »

STVARNOST

Kako uopće nastaju „migrantske karavane“?

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

I u SAD-u i u zemljama Srednje Amerike se vodi bitka oko interpretacije i smisla najnovije „karavane" migranata, koja je u međuvremenu stigla u Meksiko i kreće dalje u smjeru sjevera.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Jack Trbosjek (eng. Jack the Ripper) pseudonim je nadjeven serijskom ubojici koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. godine. Ime je došlo iz pisma što ga… više »

WOW!

Otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaura

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Grupa španjolskih i argentinskih paleontologa otkrila je dobro očuvane ostatke nepoznate vrste dinosaura koji su prije 110 milijuna godina živjeli u Neuquenu u središtu… više »