Svijet
ANALIZE

Austrija, bedem na granici Europe

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Nova austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl formalno je ministrica bez stranke, no na mjestu prvog diplomata zemlje našla se na poziv austrijskih desničara i njihovog… više »

20. PROSINCA

Dogodilo se na današnji dan - 20. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Rusi su 1699. na današnji dan odlučili da Novu godinu više neće slaviti 1. rujna nego 1. siječnja. Novogodišnji praznici u Rusiji traju deset dana, što se poklapa… više »

NADE

Zapadni Balkan se nada bržem ulasku u EU

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nastavlja započetu tradiciju neformalnog okupljanja čelnika sa Zapadnog Balkana u sjedištu Europske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Početak rata za neovisnost SAD donio je i jednu kulturnu notu, pa je na današnji dan 1776. godine Thomas Paine objavio svoj prvi esej, u kojem je zapisao čuvenu izreku „Ovo su… više »

Pentagon
IPAK

Pentagon priznaje da je u tajnosti vodio NLO program

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Za američko je istraživanje godišnje trošeno 22 milijuna dolara, svota koja je bila skrivena među milijardama dolara u blagajni Ministarstva obrane. Sve je počelo na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Američkom je Ustavu trebalo prilično vremena da zaživi, jer su ratifikacije u pojedinim državama trajale vrlo dugo, pretežno zbog njegove jednostavnosti i kratkoće, koja je nekim parlamentima… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Dan ne baš previše bogat velikim događanjima, ipak je iznjedrio nekoliko zanimljivih crtica u povijesti. U godini lijepog broja, 1777., Francuska je veselo i brzo priznala… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Nakon dugogodišnjeg rata i previranja, Oliver Cromwell postao je lord zaštitnik Engleske, Škotske i Irske na današnji dan 1653. godine, udarivši na taj… više »

PROBLEMI

Brexit i strah Iraca od graničnih kontrola

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Između Irske i Sjeverne Irske nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije neće biti krute granice sa strogim carinskim kontrolama i kontrolama osoba, zajamčila je britanska premijerka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Povelja o pravima čovjeka, famozni Bill of Rights, postao je pravovaljan ratifikacijom u zadnjoj potrebnoj državi, Virginiji na današnji dan 1791. Inače, ovaj je dan prepun tužnih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Zbog nedostatka kvalificiranih časnika u austrijskoj vojsci i stalne potrebe za kvalitetnim časnicima za ratove protiv pruskog kralja Fridrika II. kraljica Marija Terezija je 14. prosinca… više »

ZAŠTO?

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke svih stanovnika Xinjianga

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke, otiske prstiju i druge biometrijske podatke u najzapadnijoj kineskoj pokrajini. Vlasti rade bazu podataka skenova zjenica oka i… više »

EH, DA...

Oružje je i dalje tražena roba

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Zrakoplovi, oklopna vozila, dronovi - globalna trgovina oružjem i vojnim uslugama prošle godine je porasla, prvi put nakon pet godina. Tako je njen obujam 2016. bio za 1,9 posto veći… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Tridentski sabor je devetnaesti ekumenski sabor Katoličke crkve kojeg je 13. prosinca 1545. otvorio papa Pavao III. u Tridentu (današnjem Trentu u Italiji). Sabor je bio odgovor na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Američki je Ustav morao proći ratifikaciju svih konstitutivnih država, pa je tako na današnji dan 1787. godine Pennsylvania postala druga država koja ga je prihvatila. Samo… više »