Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 14. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Antun Mihanović (1796.- 1861.) hrvatski je književnik. Neprolaznu slavu stekao pjesmom "Horvatska domovina" koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena… više »

TRZAVICE

Prijeti li Europi novi plinski rat?

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Europska unija sa strepnjom promatra novi spor oko plina između Rusije i Ukrajine. Pozivajući se na iskustva iz prethodnih sukoba 2006. i 2009 godine, kada je Rusija zatvorila ventil,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz… više »

OFENZIVA

Povratak Rusije u Afriku

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Afričko putovanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova počelo je u ponedjeljak u Angoli. Nakon sastanka s predsjednikom Joaom Lourencom i ministrom vanjskih poslova Manuelom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište… više »

KOMENTAR

Mužjaci žele razgovarati

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Pljesak se čuje sa svih strana, čak i iz Kine i Rusije: Sastanak Donalda Trumpa sa Kim Jong Unom zaista bi bio povijesni korak. Takav samit bio bi „pravo čudo", s radošću kaže… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

MA DA?

Gdje se najbrže šire lažne vijesti?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Fake news iliti po naški lažne vijesti se na Twitteru šire brže i dalje nego istinite, a tu neravnotežu u većoj mjeri stvaraju ljudi nego takozvani"botovi", računalni programi… više »

PREGOVARANJE

EU i Zapadni Balkan: domaća zadaća u 14 točaka

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Nakon prošlotjednog  posjeta Zapadnom Balkanu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, u četvrtak (8.3.) održan je sastanak ministara unutarnjih poslova 28 zemalja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Rim je 241. godine pr.K. u bitci kod otoka Aegates porazio Kartagu čime je nakon 23 godine završen I. punski rat. Povod ratu je bila kontrola žitorodne Sicilije, a prema mirovnom… više »

Mlade nade

6 tinejdžera kandidira se za guvernera Kansasa

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Unatoč tome što američka država Kansas ima stroge zakone o punoljetnosti prilikom glasovanja, ne postoji zakon koji bi maloljetnim osobama branio da se kandidiraju na izborima za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

EHHH...

Teška vremena za reformu EU-a

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Angela Merkel sad želi "brzo početi s radom", i u europskoj politici. I doista, gotovo pola godine nakon saveznih izbora Europa je čekala na njemačku vladu koja može djelovati. Osobito je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Članak "African Slavery in America", autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Rimski car Konstantin I. proglasio je 321. godine dies Solis Invicti (sunčani-dan, nedjelju) danom odmora u carstvu. Od tada pa sve do danas nedjelja se u kršćanskoj tradiciji smatra… više »