Svijet
PROBLEMI

Angela Merkel - omiljenija u svijetu nego kod kuće

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Njena veličina i njena „normalnost" idu jedno uz drugo. Ali upravo kada ju je američki časopis „Forbes" po sedmi put (!) proglasio za najutjecajniju ženu na svijetu, ona je u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Ljubitelji jedrenja bilježe ovaj dan velikim slovima u svoje kalendare, jer je 1866. godine počela prva utrka jedrilica preko Atlantskog oceana. Trideset i pet godina kasnije nešto… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Prvi teritorij u SAD koji je ženama omogućio pravo glasa i obavljanje službenih dužnosti bila je današnja savezna država Wyoming, koja je takav zakon donijela na današnji dan… više »

INTERVJU

Angela Merkel – kancelarka s ograničenim rokom trajnosti

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

DW: Profesore Marschall, u inozemstvu se često kaže kako su njemački političari „jako odgovorni" u svom djelovanju. Jesu li oni stvarno takvi? O kakvoj se tu konkretno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Nakon japanske okupacije Mandžurije u Kini je došlo do stvaranja pokreta otpora koji je polako preuzimao kontrolu nad ostatkom zemlje. 1941. godine kineske su vlasti službeno objavile… više »

izrael gaza napad brodovi
KOMENTAR

Trumpovo dragovoljno dolijevanje ulja na vatru Bliskog istoka

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Gotovo čitav svijet je američkog predsjednika upozorio da to ne čini: Palestinci i arapski svijet, to se podrazumijeva, ali i Njemačka, Velika Britanija, Europska unija, Rusija, čak i Papa.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Pape često spominjemo u ovoj rubrici, pa je tako 1854. godine Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, kako bi stao na kraj spekulacijama koje su stalno dolazile iz raznih… više »

Dogodilo se na današnji dan – 7. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Marko Tulije Ciceron bio je odvjetnik, politički teoretičar, državnik, filozof i najveći rimski govornik. Poslije Cezarove smrti dolazi na čelo republikanske senatske stranke i govori tzv.… više »

PROBLEMI

Jeruzalem je ključ mira

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Arapska liga, a sada i turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, su više nego jasni: premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem i time praktički priznanje Jeruzalema kao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Enciklopedija Britanika (engl. Encyclopædia Britannica) je sveobuhvatna enciklopedija nastala na engleskom jeziku. Vlasnik enciklopedije je „Korporacija Britanika". Prvo izdanje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Gotovo da i nema američkog filma u kojem se ne spominje neko bratstvo ili sestrinstvo s fakulteta. Prva takva organizacija osnovana je na današnji dan 1776. godine na College of… više »

PROBLEMI

Paralizirana Njemačka

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Najprije je predsjednik Frank-Walter Steimeier proteklog tjedna razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Tayyipom Erdoganom, a onda je i kancelarka Angela Merkel pozvala Ankaru. O čemu god… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Prvi Thanksgiving u SAD dogodio se zapravo na današnji dan 1619. godine kada se 38 kolonista iz britanske župe Berkeley iskrcalo na obalu Virginije i zahvalilo Bogu na sigurnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Današnji dan u povijest je ušao i po jednom kuriozitetu - prvi puta u povijesti sud je presudio rastavu braka. Dogodilo se to davne 1639. godine u Bostonu. Prošlo je 136… više »

KRIZA

Sukob i prije početka razgovora o „velikoj koaliciji“

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Možda kap koja je prelila čašu nije izlivena u Berlinu, nego u Bruxellesu: europsko glasovanje o prestanku uporabe pesticida gliposata čije je korištenje ipak dozvoljeno za… više »