Svijet
PROBLEMI?

EU u slijepoj ulici s migrantima

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Rumunjska kao predsjedateljica EU-a si je dala truda prirediti ovu konferenciju ministara unutarnjih poslova Unije u pompoznoj zgradi parlamenta: golema mramorna stubišta ispod… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Podjele između Sjevera i Juga završile su građanskim ratom koji je odnio desetke tisuća života. Secesionistički Jug ubrzo nakon otcjepljenja počela je graditi državnu strukturu, pa je… više »

KOMENTAR

EU mora zadržati kontrolu nad energetskom opskrbom

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Trenutno više od deset europskih zemalja tri četvrtine svojih energetskih potreba za zemnim plinom „pokriva" plinom iz Rusije. To američke saveznike čini ranjivima, jer im Moskva… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Mletački dužd Domenico Selvo 1075. godine protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u… više »

AJOJ!

Trump ne odustaje od zida na granici

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

U prve dvije godine na funkciji predsjednika Donald Trump je podijelio SAD kao ni jedan drugi predsjednik prije njega. Ipak u ovoj situaciji je izabrao riječi koje spajaju kako bi smanjio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J'Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje… više »

STRAŠNO!!

Himalajski ledenjaci smanjit će se za trećinu?

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Globalni porast temperatura do kraja 21. stoljeća mogao bi rezultirati otapanjem trećine ledenjaka u himalajskom području, čak i ako se ispune ciljevi što ih je čovječanstvo pred sebe… više »

BUĐENJE

"Političko proljeće" u Poljskoj?

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Kontroverzna vlada Poljske pod vodstvom desno-nacionalne stranke Pravo i pravda (PiS) dobila je političkog konkurenta: Robert Biedron, bivši gradonačelnik grada Slupsk na sjeveru… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Dvije godine nakon završetka rata za oslobođenje Francuska je priznala novostvorene Sjedinjene Američke Države, koje je i podržavala cijelim tijekom borbe za neovisnost. Reakcija… više »

STRAŠNO!!

Crna kronika zlostavljanih zivotinja u 2018.

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Početkom 2019. godine već su zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a na razmjere i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga Prijatelji životinja i objavila… više »

EHHH...

Trebaju li djeca učiti o politici u školi?

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Louisa je spojila dva lista papira kako bi imala dovoljno mjesta za skicu sa svim zaraćenim stranama u Siriji. Tko se bori protiv koga i zašto? Koju ulogu igra Rusija, a koju SAD i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Borbe za neovisnost obično zavšavaju dugotrajnom svađom, no Britanci su pokazali zavidno razumijevanje za SAD, jer su već 1783. godine na današnji dan proglasili kraj… više »

INTERVJU

Rusija i SAD: „Ponovo imamo utrku u naoružavanju“

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Deutsche Welle: Gospođo Thompson, ministar vanjskih poslova Mike Pompeo je u prosincu izjavio da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Razne igre s loptom tijekom povijesti privlačile su pažnju javnosti, došavši do statusa najvažnijih sporednih stvari u svijetu. Čovjek koji je ostvario možda i najveću… više »