Svijet
GENIJALNO!

Finska je gotovo u potpunosti riješila problem beskućnika

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Beskućnika se nekako najviše sjećamo upravo za ovako hladnih i snježnih dana kakvi nas pogađaju proteklih tjedana. Unatoč mjerama koje se pokušavaju poduzeti kako bi se pomoglo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak… više »

KOMENTAR

Idemo dalje, ali ne kao dosad!

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Dakle. Na kraju je sve ipak ispalo dobro. S relativno jasnom podrškom od 66 posto, članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) rekli su „Da" još… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični… više »

BAĆUŠKA

Podgrijavanje Hladnog rata

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Na svijetu ne postoji mjesto koje je sigurno od ruskih raketa. Nova, krajem 2017. testirana raketa na atomski pogon, može doseći svaki kutak Zemlje. Sve je to u četvrtak objasnio ruski… više »

PROSVJEDI

Slovačka na prekretnici

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Oblačno je i jako hladno ove večeri u Bratislavi, pomalo sipi ledeni snijeg. Kod takvog vremena čovjek bi najradije ostao kod kuće, umotan u topao pokrivač i sa šalicom toplog čaja u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

ETO...

Juncker: Zajedničkim glasom do EU-a

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Najviši dužnosnici BiH, predvođeni predsjedateljem Predsjedništva Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, uručili su odgovore na pitanja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine započeli su francuski vjerski ratovi koji su trajali do 1598. kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima… više »

ANALIZA

Proširenje EU-a kao manje zlo – pogrešna taktika

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Karta straha je u ovoj igri uvijek adut. Kada se neka opasnost provuče kroz megafon, onda se sve može - recimo faktičko ukidanje prava na azil uvođenjem proizvoljne „gornje granice" za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

U Križevcima je 1397. godine održan tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše Žigmunda Luksemburškog podmuklo ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih… više »

PITANJE...

Važnija trgovina oružjem ili ljudska prava?

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Fotografije jedne turske novinske agencije to dokazuju: Turska vojska koristi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 u napadima na kurdske milicije YPG u Siriji. U Berlinu su brojni… više »