Svijet
WTF?!

Kineski građevinci šire ozonsku rupu?

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Jeftina izolacija kuća u Kini mogla bi biti odgovorna za ogroman rast emisija plina koji jako oštećuje ozonski omotač, javlja BBC. Organizacija za praćenje onečišćenja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Car Svetog rimskog carstva Karlo IV. je 1357. godine položio je kamen temeljac čime je započela izgradnja najpoznatijeg praškog mosta, koji od 1870. prema caru nosi ime Karlov most.… više »

WWF

Obilježen Dan Europske Amazone

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Točno u 15:00 sati nekoliko stotina ljudi u Varaždinu, Svetoj Mariji i Križnici u Hrvatskoj zajedno sa nekoliko tisuća Europljana istovremeno je skočilo u glavne europske rijeke i jezera te… više »

WOW!

Izmjerena najniža temperatura u povijesti: gotovo -100 stupnjeva

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Istraživači su zabilježili najnižu temperaturu na Zemljinoj površini koja je iznosila -98,6 stupnjeva Celzijusa na Antarktici. Istraživačka skupina pod vodstvom znanstvenika Teda… više »

IDEJE

Strategija za poslije Brexita

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Britanska premijerka Theresa May je proteklih tjedana i mjeseci bila pod velikim pritiskom zbog žestokog kursa kojega Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava primijeniti Brexitom. Vlada je oko toga… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Portugalski pomorac Vasco da Gama 1497. godine iz Lisabona je krenuo na svoje prvo putovanje oko Afrike s ciljem dolaska u Indiju. Ekspedicija je brojila 4 broda - Sao Gabriel, Sao Rafael,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Industrijalac Henry J. Kaiser 1930. godine započeo je s izgradnjom brane Boulder, danas poznate kao Hooverova brana. Kada je samo šest godina nakon početka gradnje dovršena,… više »

WOW!

Beskontaktni milodari u njemačkim crkvama

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

U njemačkim crkvama u budućnosti prilikom sakupljanja milodara više neće vrijediti isprika: 'Nemam sitnog'. Protestantska crkva u Brandenburgu je patentirala… više »

LIDER?

Viktor Orban: tvrdolinijaš koji je postao uzor

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Viktor Orban voli snažne riječi, a ne voli izbjeglice u Europi. Njegova patetična izjava iz jeseni 2015., kada su se stotine tisuća izbjeglica kretale Balkanskom rutom, ostat će kao primjer:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Češki reformator Jan Hus 1415. godine u sklopu papinske inkvizicije spaljen je na lomači u njemačkom Konstanzu. Hus je 1406. dovršio spis O češkom pravopisu, u kojem je… više »

NAPOKON?

EU se konzultira s građanima oko ljetnog računanja vremena

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Europljane se pita žele li da se zadrži ljetno računanje vremena ili da se ukine tu po mnogima dvojbenu praksu, po kojoj se šest mjeseci u godini satove pomiče sat vremena unaprijed.… više »

Dogodilo se na današnji dan 5. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Sveti Ćiril i Sveti Metod su kršÄ‡anski sveci, a spomendan im je na današnji dan jer su 5. srpnja 863. počeli širiti… više »

INFOGRAFIKA

Najčešći otpad u Jadranskom moru

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Green Sail je inicijativa koja je napravila  zanimljivu infografiku kako bi ukazala na problem onečišćenja Jadranskog mora te pokušala osvijestiti nautičare,… više »

POLITIKA

Merkel: Spas u EU-tvrđavi

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Protekla dva tjedna bila su puno više od sudbonosnih dana jedne kancelarke. Oni su bili gorka borba za temeljni smjer europske izbjegličke politike. Pobijedile su snage koje igraju na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Prva zabilježena eksplozija supernove dokumentirana u arhivima neke civilizacije datira iz 1054. godine, kada su kineski, arapski i indijanski astronomi u svoje zapise i usmenu predaju… više »