Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 2. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Nije lako biti papa, a jedan od boljih dokaza za tu tvrdnju je posao koji je na današnji dan 1804. godine morao obaviti papa Pio VII. Naime, nakon dugog opiranja, okrunio je Napoleona… više »

STVARNO?!

Postotak muslimanskog stanovništva u Europi do 2050. godine mogao bi se utrostručiti

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Čak iako se migracije u Europu zaustave, populacija muslimana na našim će prostorima u sljedećim desetljićima nastaviti rasti, pokazuju tako… više »

VAŽNO!

Zakon za legalizaciju istospolnih brakova prihvaćen u Australiji

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Australski gornji dom prihvatio je prijedlog zakona o istospolnim brakovima, što znači da bi isti trebao biti potpisan narednih dana. Australci su u velikoj većini… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. prosinca

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Predsjednički izbori u SAD nekad su bili bitka više osoba, pa su tako 1824. godine na današnji dan članovi Predstavničkog doma Kongresa morali birati predsjednika između Johna… više »

NAPOKON

Novo partnerstvo EU-a i Afrike

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Prije dvije godine europski i afrički šefovi vlada su se susreli na Malti da bi razgovarali o suzbijanju migracije. Od tadašnjih obećanja ispunjena su samo neka, i to vrijedi za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Na današnji dan 30. godina prije Krista samoubojstvo je počinila egipatska kraljica Kleopatra. Bila je grčkog podrijetla i dolazila iz dinastije Ptolomejevića, a poznata je po svojim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je  prvi ručno pokretani fonograf - uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na… više »

KOMENTAR

Papina očajnička borba protiv vjerskog ludila

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

U posjetu pape Franje Mjanmaru i Bangladešu ne radi se samo o znaku solidarnosti s muslimanima Rohingya nego i više od toga. Tu je riječ o očajničkoj borbi protiv… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Na današnji dan 1520. godine portugalski je moreplovac Ferdinand Magellan prošao kroz prolaz koji danas nosi njegovo ime. Tjesnac na samom jugu južnoameričkog kontinenta tražili… više »

Erupcija vulkana Agung /Foto: Antara
KATASTROFE

Vulkan na Baliju pred erupcijom

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Indonezijske vlasti otkazale su sve letove prema popularnom turističkom otoku Bali u Indoneziji zbog neizbježne opasnosti od erupcije vulkana Mount Agung. Pepeo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Na današji dan umrla je kći velikog britanskog pjesnika Lorda Byrona, Ada. Iako se to dogodilo još 1852. godine, do danas je ostala upamćena kao asistentica matematičara… više »

STVARAN ŽIVOT

Nasilni muškarci moraju naučiti spoznati svoje osjećaje i djela

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Prema nekim ispitivanjima, čak 40% žena u Njemačkoj je u svom životu u neko doba bila žrtva tjelesnog, spolnog ili psihološkog napada muškarca. Počinitelji su veoma često… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Dan zahvalnosti, jedan od najvećih praznika u SAD, prvi je puta obilježen na današnji dan 1789. godine, nakon što ga je prvi američki predsjednik George Washington proglasio… više »

LUDILO

Sjevernokorejski nuklearni pokusi: koga je briga za radioaktivnost?

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Korejka Lee Jeong-hwa je tek nakon što je došla u novu domovinu Južne Koreje uspjela srediti svoja sjećanja. Ona potječe iz mjesta Kilju na brdovitom sjeveroistoku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

New York, zadnja utvrda britanske vojske na teritoriju bivše kolonije Amerike evakuirana je na današnji dan 1783. godine. No, takav događaj nije toliko značajan u povijesti kao… više »