Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 24. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Zemlja iz bajke, puna čudnih životinja i još čudnijih legendi, Tasmanija, otkrivena je na današnji dan 1642. godine. Čuveni moreplovac i istraživač Abel Tasman dotakao je njene… više »

TEŠKO STANJE

Kad snovi završe na ulici

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

2011. godine smo imali je oko jedanaest posto beskućnika bio iz zemalja Europske unije. U međuvremenu ih je 25 posto" kaže Petra Fuhrmann, djelatnica socijalnog centra humanitarne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca

Na današnji je dan 1863. počela bitka kod Chattanooga kad su sjevernjačke snage predvođene generalom Ulysses S. Grantom priskočile u pomoć desetkovanim snagama iz Chattanooha iz… više »

PROBLEMI

Politički potres u Berlinu

objavljeno prije 2 mjeseca

Više od mjesec dana su trajali početni razgovori, takozvano sondiranje za koaliciju kakva nikada nije postojala na saveznoj razini. No stranke čije boje odgovaraju bojama zastave… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Papa Klement V. je na današnji dan 1307. godine izdao papinsku bulu Pastoralis Praeeminentiae koja je naredila svim kršćanskim vladarima u Europi da uhite sve vitezove Templare… više »

UNICEF

P(r)ogledajte: kroz iluziju do stvarnosti

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

UNICEF predstavlja treće izdanje Muzeja realnosti koje nas vodi u svakodnevicu najugroženije djece diljem svijeta. Kao i proteklih godina, Muzej realnosti održat će se u Muzeju iluzija u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Prvo leteće prijevozno sredstvo koje je čovjek počeo uspješno primjenjivati je balon s vrućim zrakom. Upravo na današnji dan 1783. godine dvojica hrabrih Francuza,… više »

EHHH

Moja Europa: I stranci mogu biti rasisti

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Ali izuzeci, kako je poznato, potvrđuju pravilo, podsjeća Krsto Lazarević. Ima tako recimo jedan beskućnik, Poljak, koji se nedaleko od moje zgrade redovno opija na stanici gradske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Povelja o pravima, poznati Bill of Rights, jedan je od temeljnih dokumenata na kojima su se gradile Sjedinjene Američke Države. Povijesni dokument prolazio je ratifikaciju parlamenata svih… više »

STVARNO?!

Nakon Brexita - Polexit?

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

„Izašli smo na kraj sa Grčkom Alexisa Tsiprasa, tako da ćemo moći živjeti i s Kaczynskijevom Poljskom", mislili su diplomati EU-a 2015. nakon izborne pobjede… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Zagonetni Čovjek sa željeznom maskom umro je na današnji dan u Bastilli. Pravi identitet osobe koja je život provela okovana u željeznu masku nikad nije službeno utvrđen, a brojne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Na današnji dan 1820. dogodilo se posljednje veliko geografsko otkriće kada je kapetan Nathaniel Palmer otkrio Antarktiku. Kao neustrašiv lovac na tuljane, Palmer je u svom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Nakon smrti kraljice Mary, na engleski se tron popela njena sestra, kraljica Elizabeta I. Dugogodišnja uspješna vladavina ušla je u povijest kao elizabetinsko razdoblje,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. godine izdao je Zlatnu bulu, dokument kojim je Zagreb, preciznije zagrebački Gradec, dobio status slobodnoga kraljevskog grada, zbog čega se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Manuel Deodoro da Fonseca bio je prvi predsjednik Brazila. Vojnu karijeru započeo je rano, brzo je napredovao i isticao se kao sposoban vojnik. Blizak republikanskim intelektualcima i… više »