Svijet
MOJA EUROPA

EU proračun - daj dobrima uzmi lošima?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Na vrhuncu masovnih protesta u Grčkoj zbog mjera štednje pitao sam jednu mladu Grkinju zašto je toliko ljutita. Bilo je to 2011. godine. Ostat će bez mirovine, rekla je. Mislio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Njemačka i španjolska vojska 1527. godine opljačkale su Rim čime je završilo zlatno doba talijanske renesanse. Papa Klement VII. ranije je, pokušavajući izjednačiti… više »

ANALIZA

EU treba ostati cool

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Od ožujka zemlje, koje prodaju čelik i aluminij u SAD, moraju računati s uvođenjem kaznenih carina od 25 i deset posto. Izuzete su za sada EU i neke druge zemlje. Predsjednik Trump je naime… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Mir koji je engleski kralj John (Ivan Bez Zemlje) sklopio sa papom Inocentom III. prema kojem je Engleska postala papin feud, a engleski kralj njegov vazal, porazi koje je doživljavao u… više »

DOĐITE

Najava 7. VegeSajma

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Hamburgeri, kebap, ćevapčići, nekoliko vrsta sireva, falafel, nepalski „džepići" punjeni povrćem, egzotične baklavice, svježi tofu i sejtan, pite, kolači, hrana za pse i mačke...… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Francuski car Napoleon 1814. godine stigao je u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo. Nakon što su u ožujku 1814. savezničke trupe osvojile Pariz,… više »

POLITIKA

Svijet se i dalje naoružava

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

DW: Gospodine Wezeman, u izvještaju za 2017. godinu Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) ustanovio je blago povećanje vojnih izdataka.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Pionir indijskog igranoga filma Dadasaheb Phalke režirao je 3. svibnja 1913. prvi film u povijesti indijskog igranog filma Raja Harishchandra. Radi se o nijemom filmu o kralju Harishchandri,… više »

ANALIZA

Kaznene carine: Ultimatumi jednog narcisa

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Drama s kaznenim carinama na čelik i aluminij, kojima SAD prijeti svojim trgovinskim partnerima se nastavlja. Nešto prije isteka samovoljno određenog roka, američki predsjednik Donald… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje… više »

UŽAS

Dnevno se bacaju strašne količine hrane

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Dnevno se u SAD baci oko 150.000 tona hrane ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće. Ta hrana koja se baca u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Škotski i Engleski parlamenti 1707. godine donijeli su Zakon o uniji (Act of Union) kojime su Škotska i Engleska kraljevina spojene u jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo Velike… više »

DILEME

Kako se EU želi suprotstaviti lažnim vijestima?

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

„Ne želimo uspostaviti ministarstvo za istinu", rekao je povjerenik Europske unije za sigurnost Julian King u Bruxellesu. Ne radi se ovdje o totalnoj kontroli kao u romanu Georgea… više »

Dogodilo se na dana�nji dan - 30. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Hrvatski ban i vojskovo?a Petar Zrinski i njegov šurjak, plemi? i pjesnik Fran Krsto Frankapan, 1671. godine pogubljeni su u Be?kom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemi?a bili su dio… više »

NAPOKON?

Australija obećala obnovu i zaštitu Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Veliki koraljni greben je goruća tema, a napokon je stiglo obećanje australske vlade o ulaganju 312 milijuna eura u njegovo obnavljanje i zaštitu zbog šteta nastalih klimatskim… više »