Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 26. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Napoleon Bonaparte 1815. godine pobjegao je s otoka Elbe na kojem je bio zatočen manje od godinu dana. Nakon bijega Napoleon se vratio na vlast, ali je već u lipnju 1815. godine poražen u… više »

EH, DA...

Svijet bez ratova je i dalje sanak pusti

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Globalni mir nije moguć, sve se čini, iako u zadnjih sedamdesetak godina nije bilo ratova globalnog karaktera, no količina lokalnih, možda još i brutalnijih i krvavijih se ne smanjuje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca

Samuel Colt je 1836. godine patentirao svoj revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem. Godine 1901. J.P.Morgan i Elbert H. Gary osnovali su United States Steel Corporation koji je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo poslijednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Gutenbergova Biblija 1455. godine postala je prva knjiga zapadne civilizacije štampana na pokretnom tiskarskom stroju. 1836. godine u San Antaniju u Teksasu počela je opsada Alama.… više »

ETO...

Socijalna nejednakost je globalni problem

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Dobra vijest je da se nejednakost između zemalja globalnog juga i zemalja sjevera smanjuje jer se bruto nacionalni proizvod u zemljama u ubrzanom ekonomskom razvoju povećava. A loša da… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

AFERE

Gubitak povjerenja zbog seksualnih skandala

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Suradnik neke humanitarne organizacije trebao bi djelovati u korist onih koji ovise o njegovoj pomoći. No slika nesebičnih pomagača na područjima zahvaćenima ratom je mit. Jer, onaj tko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

KOMENTAR

Moja Europa: Radije da se prvo svađamo!

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Od kako se mogu sjetiti, EU odzvanja posmrtno zvono. „Članice će se posvađati oko čelika", „EU će se raspasti zbog kvota za ulov ribe", „EU će propasti zbog migranata".… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

PROBLEMI?

Minhenska konferencija: Dan Europljana

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Središte Münchena je opet pod opsadom policije, ali organizator konferencije Wolfgang Ischinger nije se baš punim srcem ispričao građanima zbog neugodnosti koje će ih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »