Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 14. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Jedna od najpoznatijih bitaka u engleskoj povijesti odigrala se upravo na današnji dan kod legendarnog Hastingsa 1066. godine, preciznije na Senlac Hillu. Vojska normanskih osvajača… više »

Imaju li pravo?

Engleska crkva potiče škole da dozvole "istraživanje spolnog identiteta"

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

"Djeci bi trebalo biti omogućeno da istražuju različite aspekte svojeg identiteta, bez da ih se pritom zlostavlja ili usuđuje", savjet je to Engleske crkve upućen u više… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Tijekom rata za neovisnost SAD-a, snage mlade zemlje imale su prilično veliku količinu površine za pokriti, tako da su na današnji dan 1775. godine osvojili Montreal, koji je… više »

12. studenoga

Dogodilo se na današnji dan - 12. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Današnji je dan jedan od onih kada se dogodilo nešto što je preokrenulo povijest cijelog svijeta. Prije 81 godinu na čelno mjesto Komunističke partije Sovjetskog Saveza… više »

ESKALACIJA?

Prijeti li rat Saudijske Arabije i Irana?

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

DW: Saudijski princ bin Salman optužuje Teheran da stoji iza raketnog napada na Rijad prošlog vikenda, koji naziva "ratnim činom". Jesu li to prvi okršaji u mogućem ratu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Oporučni glavni nasljednik i Cezarov usvojeni sin Gaj Julije Cezar Oktavijan, vojskovođa Marko Antonije i raniji vođa konjanika Lepid, 43. godine pr.n.e. sklopili su u Bologni trojni savez -… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

U bitki kod Varne osmanske snage su 1444. godine porazile kršćansku vojsku hrvatsko-ugarskoga kralja Vladislava I. Brojčano gotovo trostruko nadjačani europski vitezovi dobro su se… više »

HMMM

Kome (još) treba žilet-žica na slovensko-hrvatskoj granici?

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Iako žica koju su slovenske vlasti prije točno dvije godine postavile na granici s Hrvatskom već dugo nije u fokusu medija i javnosti, ona i dalje brine stanovništvo uz granicu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Jack Trbosjek (eng. Jack the Ripper) pseudonim je nadjeven serijskom ubojici koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. godine. Ime je došlo iz pisma što ga… više »

WOW

Njemačka priznala treći spol

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Njemačka je i službeno priznala treći spol. Do kraja 2018. u rodnim će listovima i ostalim dokumentima, uz opciju "muško" i "žensko" postojati i treća opcija. Termin trećeg spola… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. studenog

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Hernan ili Hernando Cortes, španjolski je konkvistador, pustolov i istraživač. Osvojio je 1519.-1521. veliku državu Azteka (današnji Meksiko) za Španjolsku i time znatno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Pojam broda duhova nastao je najviše temeljem priče o Mary Celeste, teretnom brodu koji je na današnji dan 1872. godine isplovio iz New Yorka prema Genovi, da bi nakon nepunih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Gaj Julije Cezar bio je rimski vojskovođa, političar i pisac. Najslavniji rimski Imperator, Cezar je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio utjecaj i vlast Rimskog imperija.… više »

ZANIMLJIVO!

EU ili ASEAN? Koji je model bolji?

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

U povijesti regionalne integracije 1967. godina je bila posebna. Utemeljen je Savez država jugoistočne Azije, a tadašnja je Europska ekonomska unija okončala prvu fazu dubinske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. studenoga

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Na današnji dan, 5. studenog 1872. godine, Susan B. Anthony (1820.-1903.), velika sufražetkinja, glasala je na izborima za američkog predsjednika - i time zaradila prekršajnu… više »