Svijet
POKUŠAJI

Merkel kod Trumpa - već je i kurtoazija pomak

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Idemo odmah promotriti neizbježnu usporedbu između sastanaka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emamnuela Macrona s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Fletcher Christian pokrenuo je 1789. godine vjerojatno najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty. Brok Kraljevske ratne mornarice bio je na petomjesečnoj… više »

EH, DA...

Briga o gorilama - u magli

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Preživljavanje gorila u afričkim šumama ovisi o oružju, mikrobima i šumama, kažu znanstvenici koji stoje iza najveće ankete o zapadnim nizinskim gorilama, vrsti raširenoj… više »

LOŠE, LOŠE

Krpanje hrvatske ekološke zaštite

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Najnoviji slučajevi ekološke zagađenosti u Hrvatskoj uglavnom privlače pažnju javnosti pojedinačno i akutno. Ali, s učestalošću sličnih afera u tom području nameće se i dodatni… više »

NAPOKON

Počeo povijesni summit dvaju Koreja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Kim Jong-un i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in završili su prvi krug razgovora, koji je kao prvi summit te dvije zemlje nakon deset godina počeo u petak ujutro u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Filipinski domoroci pod vodstvom Lapu-Lapua 1521. godine ubili su portugalskog istraživača Ferdinanda Magellana u bitki kod Mactana. Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu… više »

EHHH...

(Ne)briga za europsku prirodu

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Godinu dana nakon što je Europska komisija u Akcijskom planu za prirodu, ljude i gospodarstvo izjavila kako vlade EU-a trebaju bolje provoditi EU direktive za zaštitu… više »

STVARNO?

Na pomolu veća zaštita zviždača u EU

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Mnoga otkrića bez hrabrosti pojedinaca nikada ne bi bila moguća. Pritom se oni često moraju bojati oštrih sankcija. Europska komisija to sada želi promijeniti i planira usvajanje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Na današnji se dan davne 1564. krstio jedan od najvećih dramatičara i književnih genijalaca uopće William Shakespeare. Moskva je dobila obrazovni primat u Rusiji; naime, u 16. stoljeću… više »

WWF

WWF najavljuje novo izdanje kampanje „Naše rijeke, naše blago“

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Ovogodišnja kampanja „Naše rijeke, naše blago" započinje svoje četvrto izdanje u Obrovcu na rijeci Zrmanji, prvoj od ukupno sedam rijeka na kojima će WWF i… više »

POKUŠAJI

Nemoguća misija u Bijeloj kući

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

„Nemoguća misija" u Washingtonu? Francuski predsjednik Emmanuel Macron službeno je započeo državnu posjet američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, a njemačka kancelarka Angela Merkel će u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Francuska giljotina jedno je od najokrutnijih oruđa egzekucije koje je u jednom trenutku postalo vrlo popularno u svijetu, a dolazak na pogubljenje bio je svojevrsni društveni događaj… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi, 1184. godine pr.n.e. uz pomoć lukavstva ušli u Troju. U vrijeme Trojanskog rata živjela je… više »

ČUDO?

Sjevernokorejsko rješenje na pomolu?

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Nakon godina prijetnji i vojnih demonstracija moći, Sjeverna Koreja je iznenada priopćila da obustavlja svoj kontroverzni program nuklearnog naoružavanja. „Od 21. travnja Sjeverna… više »