Svijet
KOMENTAR

Bezobzirnost bez smisla Donalda Trumpa

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Američki predsjednik Donald Trump je čekao 35 dana da potpiše zakon kojeg je mogao potpisati još prije Božića. Prije nego što je prekinuo pregovore je već na stolu bio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Kraj devetnaestog stoljeća bio je razdoblje prilično velikog napretka znanosti, a uobičajene dnevne stvari na koje smo navikli prijavljivane su u patentne urede gotovo svakodnevno. Tako je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za… više »

UPOZORENJE

Sir David Attenborough u Davosu upozorio na tmurnu budućnost

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Sir David Attenborough vidio je veći dio planeta i njegovih čuda nego što će to većini ljudi ikada poći za rukom i upozorava da se zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskom… više »

PROBLEMI?

Uloga Berlina u kaosu oko Brexita

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Kod njemačkog odnosa prema Brexitu dominiraju dvije maksime. Jedna je da bi Velika Britanija mogla ostati tijesno vezana uz Europsku uniju, jer je ova zemlja važan trgovinski partner, a… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na… više »

EHHH...

Pet scenarija Brexita

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Novi govor Therese May u britanskom parlamentu nije prihvaćen, a i reakcija iz Berlina bila je prilično hladna. Očekuje se „da se britanska vlada brzo složi oko prijedloga koje će… više »

KOMENTAR

Njemačka i Francuska kao stariji bračni par

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Uvijek u zraku lebdi malo kiča kada jedan stariji bračni par obnavlja svoje bračne obveze. Ako se želi nadvladati faze ravnodušnosti i kriza, onda se na simboličan način obnovi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je… više »

STRAŠNO!!

Led na Grenlandu topi se brže nego što se ranije mislilo

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Gubitak leda na Grenlandu učetverostručio se od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Novo… više »

BREXIT

Što Europa zapravo želi?

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Čelnici Europske unije su u čudu i puni nedoumica i nakon što je britanska premijerka Theresa May, koja je na jedvite jade u ponedjeljak predstavila nešto što bi se samo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Islamski kalendar stupio je na snagu upravo na današnji dan 638 godine, prema odredbi drugog kalifa Umara, a računa se od prve Hidžre, tj. selidbe proroka Muhameda iz Meke u Medinu.… više »

EKO

Plastična vrećica ne smije biti besplatna!

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, prema kojem je prodavatelj obvezan naplatiti sve lagane plastične vrećice potrošaču.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Hrpica otoka usred ničega krajem prošlog stoljeća izazvala je rat Argentine i Velike Britanije, štoviše Margaret Thatcher poslala je flotu razarača i nosača aviona da… više »

APEL

WHO za bolju zdravstvenu skrb migranata

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Europa mora jamčiti bolji pristup migranata zdravstvenoj skrbi, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u prvom izvješću o zdravstvenom stanju… više »