Svijet
STVARNO?

NATO sprema „vojni Schengen“

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Njemačka je NATO savezu ponudila formiranje novog zapovjednog stožera za brzo premještanje postrojbi i materijala unutar Europe. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

OPET?

Europska vojska pred vratima

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Nekoliko godina poslije završetka Drugog svjetskog rata ugovorom su bili regulirani svi detalji buduće europske vojske za koju bi vojnike davali Francuska, Njemačka, Italija i zemlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik 1779. godine. Britanska… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao je 1633. u Rim kako bi mu se… više »

TMURNA BUDUĆNOST

Svijet na rubu ponora?

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Stručnjaci za sigurnost su rijetko optimisti, a izvještaji o sigurnosti rijetko optimistični. To vrijedi i za novi Minhenski izvještaj o sigurnosti. On nosi naziv "Do ponora - i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio… više »

PROBLEMI?

Kineska medijska ofenziva u Europi

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Kina je u medijima sveprisutna. Prošle godine britanski magazin „Economist" je Narodnoj Republici posvetio dvije naslovne stranice. Njemački tjednik „Spiegel" Kinu je u… više »

BUDUĆNOST

Stoljeće megagradova

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Već sad živi preko četiri milijarde ljudi u gradovima, do 2030. UN procjenjuje da će ih biti milijarda i pol više (Svijet se seli u megapolise ). To više nisu gradovi koji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora,… više »

ROKOVI

Geostrateška investicija Europske unije

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Poslije više mjeseci rada, konzultacija, mijenjanja teksta, suglašavanja rječnika i balansiranja između različitih pozicija zemalja članica, Europska komisija je usvojila… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Podjele između Sjevera i Juga završile su građanskim ratom koji je odnio desetke tisuća života. Secesionistički Jug ubrzo nakon otcjepljenja počela je graditi državnu strukturu, pa je… više »

NAPOKON!

Europski parlament predložio ukidanje pomicanja sata

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o potrebi ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata predlaganjem izmjene Direktive… više »