« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
gotova prva istraživanja

Virus je frankensteinska mješavina

VIrus posljednje epidemije životinjske gipe nije zadnje što ćemo doživjeti

(Getty Images)
Više o

životinjska gripa

,

svinjska gripa

,

mutirani virus

Prvi službeni izvještaji koji se bave najnovijom epidemijom novoga tipa svinjske gripe pokazuju da je riječ o virusu frankensteinskoj mješavini, objavili su istraživači.

Virus kombinira elemente svinjske, ptičje i ljudske gripe.

Takve mješavine vjerojatno će nastajati i inficirati ljude i ubuduće, kažu istraživači u članku u časopisu New England journal of Medicine.

Novi soj virusa svinjske gripe H1N1 proširio se globalno iako su najteže pogođene zemlje Sjeverne Amerike. Svjetska zdravstvena organizacija prati znakove kako bi na vrijeme uočila početak pandemije.

Dr. Lyn Finelli iz američkoga Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) s kolegama je izvijestila o 11 pacijenata oboljelih od takva trojnog virusa od 2005.

"Najnoviji podaci pokazuju da je vjerojatno neizbježna jedna nova generacija virusa gripe nastala kombiniranjem virusa svinjske gripe s ostalim ljudskim i životinjskim gripama", piše u njihovu izvještaju.

Novi virus vjerojatno sadrži gene iz ovoga soja, ali i dva gena iz virusa svinjske gripe kakva je zabilježena samo u Europi. Gen nazvan "M" nosi mutaciju zbog koje je virus otporan na stare antivirusne lijekove, ali ne i na nove poput Tamiflua i Relenze, kažu istraživači. Ostali su geni očito sjevernoameričkog podrijetla.

Neuraminidaza, odnosno ono što se zove "N" u H1N1, najviše podsjeća na svinjsku gripu prvi put identificiranu u Belgiji. "Ti geni nikad prije nisu viđeni u Sjedinjenim Državama", rekao je novinarima Michael Shaw iz CDC-a. "Nemamo pojma jesu li ga na ovu hemisferu prenijeli ljudi ili životinje". Po njegovim riječima, čini se da je taj virus negdje neuočen cirkulirao, na ljudima ili na životinjama. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 09:57:49
Novi komentar
nužno
nužno