« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
APSOLUTNI IMUNITET

Vjerodostojnost UN-a je upitna zbog Srebrenice

UN uživa apsolutni imunitet i ne može biti pozvan ni pred koji sud.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Majke Srebrenice

,

UN

,

Axel Hagedorn

,

ljudska prava

,

Srebrenica

,

tužba

,

Nizozemska

,

genocid

Odvjetnik Axel Hagedorn, koji zastupa udruge "Majke Srebrenice", uložio je žalbu na odluku nizozemskog suda u kojoj je odbačen zahtjev obitelji žrtava masakra u Srebrenici da im UN isplati odštetu.

Nizozemski sud priopćio je u srpnju prošle godine da UN uživa apsolutni imunitet i da ne može biti pozvan ni pred koji sud.

Ta je odluka bila težak udarac za obitelji žrtava, koje su 2007. tužile Nizozemsku i UN zbog toga što nisu spriječili genocid u Srebrenici i zatražile odštetu.

"Dovedena je u pitanje vjerodostojnost Ujedinjenih naroda kao zaštitnika ljudskih prava", rekao je Hagedorn u intervjuu za Reuters dodajući da je ovaj tjedan uložio žalbu na odluku nizozemskog suda.

Žalbeni postupak službeno je započeo u siječnju.

Pripadnici snaga bosanskih Srba ubili su najmanje 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine. Nizozemski vojnici u sklopu mirovnih snaga UN-a bili su zaduženi za zaštitu stanovništva te zaštićene zone, ali nisu uspjeli u tome. Nizozemska je priopćila da UN nije osigurao zračnu potporu njezinim vojnicima i da ih je napustio. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 14:38:57
Novi komentar
nužno
nužno