objavljeno 10.04.2009. 12:33:59
NEPOZNANICE

Washington suzdržan prema iranskim tvrdnjama

Iran je objavio da u nuklearnom centru Natanz sada radi 7.000 centrifuga za obogaćivanje urana.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki dužnosnici u četvrtak su suzdržano reagirali na objave Teherana o napretku u razvoju iranskog nuklearnog programa, ponavljajući spremnost SAD-a za izravne pregovore s Iranom, kao i poziv na zaustavljanje obogaćivanja urana.

U povodu Nacionalnog dana nuklearne tehnologije, Iran je u četvrtak objavio da u njegovom nuklearnom centru Natanz sada radi 7.000 centrifuga za obogaćivanje urana, te da ispituje dva nova tipa centrifuga visokog kapaciteta. Također je objavio otvaranje novog pogona za proizvodnju nuklearnog goriva u Isfahanu.

"Ne znamo u što vjerovati oko iranskog programa. Čuli smo mnogo različitih procjena i tvrdnji tijekom niza godina", ocjenila je sa skepsom američka državna tajnica Hillary Clinton na traženje da komentira objave iz Teherana.

"Mi ne pridajemo nikakvo posebno značenje ovoj konkretnoj izjavi, s obzirom na niz pitanja koje želimo razmotriti s Irancima", dodala je Clinton.

Washington je u srijedu obznanio spremnost da zauzme svoje mjesto u pregovorima stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke (tzv. P5+1) s Teheranom, što je prethodna administracija odbijala učiniti.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Robert Wood rekao je da je lopta još uvijek u iranskom dvorištu, kada je riječ o izravnim pregovorima.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak je izrazio spremnost Irana za pregovore sa Zapadom uz pravednost i poštovanje.

"Očito je da se mi želimo angažirati s Iranom, i to smo rekli vrlo jasno i glasno. I želimo reciprocitet od Irana", rekao je Wood na brifingu za novinare.

Na traženje da komentira navode o velikim iskoracima u razvoju iranskog nuklearnog programa, Wood je rekao da "iranski nuklearni program ostaje razlogom vrlo ozbiljne zabrinutosti SAD-a i međunarodne zajednice".

"Mi ponovno pozivamo Iran da poštuje svoje (međunarodnim) obveze. P5+1 je stavio paket poticaja na stol, koji i dalje vrijede. Mi smo pozivali Iran da prekine obogaćivanje urana i druge aktivnosti i želimo da se to dogodi", rekao je Wood.

Na pitanje smatra li današnje otvaranje pogona za proizvodnju nuklearnog goriva u Isfahanu kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, Wood je kazao da nije u položaju odgovoriti na ta izvješća, ali da pitanje iranskih nuklearnih aktivnosti svakako treba rješavati i što prije Teheran bude spreman za to, tim bolje. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 12:33:59
http://m.metro-portal.rtl.hr/washington-suzdrzan-prema-iranskim-tvrdnjama/16463/