« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
MODELI ZA SVIJET

Zadarske atrakcije na Bijenalu u Veneciji

Pozdrav Suncu i Morske orgulje, novi zaštitni znakovi zadarske rive pokazuju se svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov / CROPIX)
Više o

Pozdrav Suncu

,

Morske orgulje

,

venecijanski bijenale arhitekture

Hrvatski paviljon na 11. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanskom bijenalu predstavit će spektakularnu rekonstrukciju proslavljenih urbanih instalacija: Morske orgulje i Pozdrav Suncu, arhitekta Nikole Bašića na zadarskoj rivi: priopćio je kustos Hrvatskog paviljona Branko Franceschi.

Ta velika svjetska izložba na kojoj će se moći vidjeti vrhunska arhitektonska rješenja otvara se 13. rujna, a Hrvatski paviljon je na atraktivnome mjestu Artiglierie u Arsenalu.

Multimedijalnu koncepciju našeg paviljona osmislio je povjerenik, arhitekt Branko Silađin, a ostvarena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te uz potporu Uprave grada Zadra i mnogobrojnih zadarskih donatora. U središtu izložbenog prostora, na površini od 104 četvorna metra popločana bijelim bračkim kamenom postavljen je interaktivni segment instalacije Pozdrav Suncu površine devet četvornih metara.

Posjetitelji će u dvije nasuprotne simultane video-projekcije moći doživjeti originalnu lokaciju.

Šest i pol metara široka i četiri metra visoka projekcija na lijevoj strani paviljona prikazivat će Morske orgulje, a spektakl Pozdrava Suncu identične veličine bit će istodobno projiciran na desnoj, suprotnoj strani paviljona, napominje Franceshi.

Ispod bijeloga platnenog svoda koji, objedinjujući paviljon, fizički povezuje projekcije odjekivat će zvuci Morskih orgulja, a središnji interaktivni segment instalacije bit će internetom povezan sa zadarskom rivom i u realnom vremenu prenosit će interaktivne sadržaje izvorne instalacije, objasnio je Franceshi.

Katalog sadržava 55 fotografija koje su snimili Damir Fabijanić, Velid Jakupović, Maja Jelenković, Mladen Radolović, Branko Silađin i Stipe Suraća.

Instalacije će postaviti stručna ekipa pod nadzorom autora Morskih orgulja i Pozdrava suncu Nikole Bašića i povjerenika, arhitekta Branka Silađina. Snimatelj i redatelj video-materijala je Damir Šarić, a iznimno osjetljiv posao - zvuk su snimili djelatnici HRT Radio Zadra.

Multimedijalni program instalacije na CD-nosaču sastavni je dio kataloga Hrvatskog paviljona koji je po zamisli Branka Silađina dizajnirao Vladimir Mattioni.

Morske orgulje i Pozdrav Suncu prati dvojezični katalog na 96 stranica - eseji o tim instalacijama povjesničarke umjetnosti Željke Čorak, arhitekata Branka Silađina i Lea Modrčina te arheologa i glavnog konzervatora Ministarstva kulture Miljenka Domjana, koji je instalacije interpretirao u povijesnom kontekstu Zadra. (HINA / METRO)

01.08.2008. 16:47:28
Novi komentar
nužno
nužno