« Fun
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
GENIJALNO!

Zadnji dan siječnja pokazat će nam mjesec kakav još nismo vidjeli

Svaki od triju događaja koji slijede sam je po sebi rijedak, a njihovno istovremeno pojavljivanje odvija se jednom u 150 godina

Jednom u 150 godina
Jednom u 150 godina (Pixabay)
Više o

krvavi Mjesec

,

supermjesec

,

pomrčina Mjeseca

Posljednje noći ovog siječnja uživat ćemo u pogledu na Mjesec kakvoga ne možemo često doživjeti.

Posljednjih nekoliko mjeseci diljem se svijeta moglo uživati u nevjerojatnim pogledima na Mjesec, no ono najbolje tek slijedi. 31. siječnja Mjesec će izgledati najčudnije i najnevjerojatnije, a upravo to je razlog zašto NASA preporučuje da ne zaboravimo usmjeriti pogled prema nebu.

Tamo će se na nekim mjestima na Zemlji u isto vrijeme moći vidjeti krvavi Mjesec, Supermjesec i pomrčinu Mjeseca - i sve to iste noći. 

Svaki od triju događaja sam je po sebi rijedak, a njihovo istovremeno pojavljivanje odvija se jednom u 150 godina, što znači da je ovo prvi i posljednji puta da svjedočimo ovakvome fenomenu.

Na Mjesecu ćemo najprije zamijetiti da se pojavljuje kao Supermjesec, što znači da će izgledati 30% veći i sjajniji nego inače. Pojavljivanje Supermjeseca događa se jako rijetko, a pogotovo tri puta za redom (dva puta se već pojavio u prosincu). 

Onda ćemo zamijetiti njegovu plavu boju. Naravno, to ne znači da će izgledati išta drugačije, nego samo to da će se kao puni Mjesec pojaviti već drugi puta u 31 dan. Takvo nešto događa se svake tri godine.

Treća stvar, i ona koju će većina vjerojatno najbolje zamijetiti je pomrčina mjeseca, zbog čega će promijeniti boju u tamno crvenu i postati krvavi mjesec.

Pomrčina Mjeseca moći će se vidjeti samo u određenim dijelovima Zemlje, na Novom Zelandu i u Australiji gdje će se pomrčina vidjeti u potpunosti, te u dijelu Azije, istočne Europe i na Bliskom istoku gdje će se vidjeti djelomično.

Piše: Andrea Holi
05.01.2018. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno