« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
privilegirani lopovi

Zagorec oprao 7 milijuna eura

Švicarci su DORH-u ponudili podatke o sumnjivim Zagorčevim bankovnim transakcijama koje su išle prema njihovim bankama

(Goran Mehkek/CROPIX )
Više o

Vladimir Zagorec

,

MORH

,

DORH

,

švicarske banke

,

Zvonimir Hodak

,

Hypo-Alpe-Adria-Bank

Nakon što je Vladimir Zagorec nepravomoćno osuđen zbog krađe dragulja vrijednih najmanje pet milijuna dolara iz MORH-a, otkrivaju se nove malverzacije tog bivšeg glavnog logističara u Ministarstvu obrane.

U Državnom odvjetništvu potvrđuju kako su im kolege iz Švicarske, s kojima su bili stalno u kontaktu zbog istrage o ratnom profiterstvu, u svibnju ponudili podatke o Zagorčevim bankovnim transakcijama.

Podaci otvaraju sumnju u pranje novca, i to oko sedam milijuna eura povezanih s poslovnim projektima koje je posljednjih godina Zagorec započeo po Hrvatskoj.

Novac je navodno kolao iz Hrvatske preko Austrije i Lihtenštajna prema švicarskim bankama.

Da bi Švicarci prepustili ovaj predmet hrvatskom pravosuđu, moraju ga najprije sami pokrenuti, međutim u Švicarskoj se ne vodi nikakav postupak protiv bivšega generala.

Hrvatsko državno odvjetništvo još od 2000. neprekidno Vladimiru Zagorcu pronalazi tajne račune i dokumente o pranju novca ali od svega nikad nije bilo ništa.

Prije mjesec dana u predistražni postupak uključena je i policija, od koje se zatražilo da obavi još neke provjere i prikupi dodatne podatke.

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak pak izjavljuje da se radi o najobičnijoj laži i da od toga neće biti baš ništa. Kad bi se vodio nekakav postupak protiv njegovog klijenta, oni bi to sigurno znali.

U Državnom odvjetništvu nisu mnogo rekli o cijelome slučaju pa tako nisu ni potvrdili sumnju da bi pranje novca za koje se Zagorca sumnjiči moglo biti povezano s Hypo Alpe Adria Bank koja je obilato kreditirala većinu Zagorčevih projekata.

U austrijskom parlamentu, pred kojim je i sam Zagorec saslušan zbog sumnje u pranje novca zajedno s prijašnjim čelnim ljudima Hypo Alpe Adria banke, spominjao se iznos od 260 milijuna eura odobrenih kredita.

Sama Hypo banka u Austriji objavila je podatak da Zagorec kod njih ima kreditni okvir od oko 70 milijuna eura.

02.09.2009. 09:14:56
Novi komentar
nužno
nužno