« Glazba
objavljeno prije 9 mjeseci i 18 dana
NAJAVE

Zagrebački solisti i Bruno Phillipp u palači Grlečić-Jelačić

Doživite najbolje od ljetne kulturne ponude, posjetite dvorište palače Grlečić Jelačić na Markovom trgu i uživajte u glazbi

Spektakl u dvorištu palače
Spektakl u dvorištu palače (Arhiva)
Više o

Bruno Phillipp

,

Zagrebački solisti

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Scene Amadeo, dvorište palače Grlečić - Jelačić na zagrebačkom Gornjem gradu odzvanjat će najljepšim zvucima klasične glazbe.

Zagrebački solisti, koji ovog ljeta slave 65. godišnjicu svog postojanja ne miruju ni preko ljeta. Zajedno sa svojom vjernom publikom u nekoliko navrata proslavit će obljetnicu svog postojanja.

Nedjelja, 8. srpnja rezervirana je za koncert koji pripremaju sa svojim gostom, Brunom Philippom, jednim od najcjenjenijih hrvatskih klavijaturista.

Doživite najbolje od ljetne kulturne ponude, posjetite dvorište palače Grlečić Jelačić na Markovom trgu i uživajte u glazbi.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća - pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića - Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

Bruno Philipp prema sudu glazbene kritike jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M.Arrigonona, W.Boeykensa, A.Paya, A.Brandhofera, T.Friedlia, P.Moraguesa i drugih. Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M.Makar, N.Njirić, J.Magdić, T.Uhlik, D.Bobić, O.Jelaska. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi 'Croatia records' promovirao je nosač zvuka 'Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi'. Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi 'Zlatko Baloković' i vanjski suradnik na  glazbenoj školi 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu.

08.07.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno