« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Zaklada Ana Rukavina traži od KBC-a da ubrza rad

Borba zaklade
Borba zaklade (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Ana Rukavina

,

Zaklada Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina pozvala je jučer Klinički bolnički centar  Zagreb da ubrza rad svojih službi, upozoravajući da je dosad tipizirano tek 1413 uzoraka krvi iako se u prošloj godini planiralo učiniti dvostruko više.

Nakon što je u KBC-u otvorena privatna banka krvi iz pupkovine, zaklada je priopćila da zbog moralnih obaveza prema mnogim donatorima uzoraka krvi, koštane srži i matičnih stanica upozorava na propuste u tipizaciji dosad prikupljenih uzoraka za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja, te apelira na KBC Zagreb da ubrza rad svojih službi.

Budući da je do kraja 2007. trebalo biti tipizirano 3000 uzoraka krvi, a dosad ih je tipizirano samo 1413, Zaklada traži od KBC-a da do kraja ožujka tipizira uzorke krvi 1600 darivatelja i da 3000 darivatelja upiše u Svjetski registar donatora kako bi postali korisni za pretraživanje.

Kašnjenje Tipizirano je tek 1413 uzoraka krvi iako se prošle godine planiralo učiniti dvostruko više. 

Traži i da se u nacionalni registar upiše svih 30.212 darivatelja.

Ravnateljica Zaklade Marija Rukavina navela je u priopćenju da će Zaklada plaćati tipizacije sve dok za to ima sredstva, a državu poziva da se nakon toga pobrine za financiranje daljnjih tipizacija iz državnog proračuna.

- Želimo da se Zakladi prepusti obavljanje njezine humanitarne misije zbog koje je osnovana - kaže se u priopćenju. (Hina)

02.03.2008. 22:08:36
Novi komentar
nužno
nužno