« Život
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
EH, DA... :)

Zašto je s godinama sve gori mamurluk?

Više masti znači i dulje zadržavanje alkohola u organizmu, a time i dugotrajniji mamurluk. Da stvar bude gora, tu je i dehidracija koja otežava oporavak

Zašto je s godinama sve gore? :)
Zašto je s godinama sve gore? :) (Dreamstime)
Više o

mamurluk

,

alkohol

,

godine

Što smo stariji, svaka nam iduća čaša teže pada pa se uhvatimo da se danima oporavljamo od nekoliko čaša vina. U čemu je stvar? Pa u nama. Nije u vinu. Evo što se događa.

Sa starenjem se mijenja sastav tijela

Većina ljudi s godinama će imati više masti, a manje mišića (jedino ako predano ne radite na svom tonusu). Sastav mišića je 75 posto voda, dok masti sadrže samo deset posto vode. Alkohol se brže razgrađuje ukoliko u tijelu ima više vode odnosno mišića. Više masti znači i dulje zadržavanje alkohola u organizmu, a time i dugotrajniji mamurluk. Da stvar bude gora, tu je i dehidracija koja otežava oporavak. 

Imamo manje jetrenih enzima u tijelu

Jetra imaju za zadaću da čiste organizam od toksina. S godinama jetra proizvode sve manje enzima zaduženih za metaboliziranje alkohola i ostalih toksina. 

Proces oporavka se usporava

Već kad zagazite u 30-te vaše tijelo se počinje slabije nositi s infekcijama, bolestima i pijankama. 

Ako i pijemo, pijemo rjeđe

Čovjek s godinama manje konzumira alkohol. Tako bi bar trebalo biti. Što manje pijemo to teže podnosimo alkohol i to uopće nije loše. Čaša dobrog vina poslije ručka sasvim je dovoljna za uživanje.

07.02.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno