« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ODLIČAN VIDEO

Zašto je voda toliko važna za nas?

POGLEDAJTE VIDEO: Voda je ključna za ispravno funkcioniranje organizma, a bez nje života jednostavno nema, to znamo svi, no jeste li sigurni da znate koliko nam stvarno treba?

Što bi bilo da ne pijemo vodu?
Što bi bilo da ne pijemo vodu? (Arhiva)
Više o

voda

,

zdravlje

,

organizam

Voda čini 55 do 60 posto organizma odrasloga čovjeka, ovisno o mjestu življenja, indeksu tjelesne težine, starosti i spolu. Kod beba je postotak vode u organizmu još i veći i iznosi 75 posto, ali taj se postotak smanjuje na 65 posto do prve godine života.

Voda u ljudskom organizmu služi za bolji rad zglobova, podmazujući ih i omogućavajući im gipkost, regulira tjelesnu težinu i hrani mozak i leđnu moždinu. Ne sadrži je samo krv, nego i svi ostali organi u tijelu. Tako, primjerice, srce i mozak čini 3/vode, pluća 83%, a kosti su 31 posto vode.

Čovjek dnevno kroz znoj, mokrenje i fekalije izgubi do tri litre vode, koju treba nadoknaditi. Zbog toga je hidratacija izrazito važna. Ovisno o konstituciji, spolu i mjestu življenja, različita je i potreba za vodom. Tako se muškarcima preporučuje popiti između 2,5 i 3,7 litara vode dnevno, dok je za žene ta količina manja i iznosi od 2 do 2,7 litara.

Za još zanimljivih činjenica o vodi pogledajte odličan video:

18.04.2016. 18:06:00
Novi komentar
nužno
nužno