« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
MA DA!

Zašto su tinejdžeri nervozni?

Znate one raščupane i mrzovoljne glave koje izviruju ispod deke kad ih budite za školu? E, to ne mora biti tako...

Ne mora biti ovako...
Ne mora biti ovako... (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

spavanje

,

navike spavanja

,

vikend

Tinejdžeri su poznati po svojim promjenama raspoloženja, a jednako je tako dobro poznato da s nestrpljenjem očekuju vikend kada mogu nešto dulje spavati nego tijekom tjedna.

Svi smo to radili, baš kao i ovi danas - prije podneva teško da će se izvući iz kreveta, a i onda će izgledati kao da ih je pregazio traktor. Ipak, takve navike, ma koliko ih mi pokušavali razumjeti, nisu dobre jer su izmjene u obrascima odlaska na spavanje i ustajanja uzrok svojevrsnog jet laga kad se u ponedjeljak vrate na nastavu. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Orebro su ustanovili da tinejdžeri koji promjene navike u spavanju tijekom vikenda češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo. 

Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se oporave i vrate u redoviti obrazac spavanja, a do tada je radni tjedan već pri kraju. 

"Posljedica su najčešće umor i razdražljivost tijekom nastave. Studije su pokazale da neispavanost utječe na učenje", kaže Serena Bauducco, voditeljica istraživanja koje je otkrilo i povezanost neispavanosti i upotrebe pametnog telefona ili kompjutora u krevetu prije spavanja. 

Pokazalo se da svaki peti učenik u školu dolazi neispavan, no većina ih se tijekom vikenda uspije odmoriti i naspavati. Švedski znanstvenici podsjećaju da je važna rutina odlaska na počinak u isto vrijeme.

Ona tinejdžerima jamči kvalitetan san i odmor, kaže Bauducco, dodajući da u krevet treba ići bez smartphonea i izbjegavati pisanje poruka nakon 10 sati navečer. 

18.10.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno