« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
DOKAZANO

Zašto volimo miris knjiga

Ima nešto čarobno u mirisu knjige, a sada je znanstveno dokazano i zašto.

Volite li i vi onaj karakteristični miris kad otvorite novu knjigu?
Volite li i vi onaj karakteristični miris kad otvorite novu knjigu? (Dreamstime)
Više o

knjige

,

miris knjiga

Izgleda da je taj fenomen postao zanimljiv i znanstvenicima, pa su se uhvatili istraživanja razloga zašto miris knjiga zavodi brojne ljude, među kojima nisu samo knjiški moljci, diljem svijeta. 

Istraživači Sveučilišta u Lonodnu (University College London's Institute for Sustainable Heritage) studiju su proveli ispitujući koji se od ponuđenih mirisa ispitanicima najviše sviđao, a među njima bio je ponuđen i miris knjige, a rezultati su kasnije objavljeni u časopisu Heritage Science.

Za vrijeme istraživanja, ispitanicima nije bilo poznato koji mirisi im se predstavljaju, a rečeno im je da trebaju odrediti koji im se najviše sviđa i na što ih podsjeća. Miris knjige mnogi su opisivali mirisom čokolade i kave.

Istraživači i za to imaju objašnjenje. Naime, stari papir ima slične, a možda čak i iste, kemijske sastavnice kao kava i čokolada. Iz tog razloga ne čudi da je veliki broj ispitanika uspio poistovjetiti miris knjige s čokoladom i kavom.

To možda objašnjava zašto, čak i ako mnogi ne vole čitati, i dalje pronalaze nešto primamljivo, a neobjašnjivo, u mirisu knjige.

 

Piše: Andrea Holi
21.08.2017. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno