« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
KULTURNO POVEZIVANJE

Završen 5. festival hrvatske glazbe u Beču

Festival je bio najuspješniji do sada, a koncerti su bili jako dobro posjećeni, izjavio je umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (mic.hr)
Više o

Festival hrvatske glazbe

,

Beč

,

Davor Merkaš

,

Ivana Kladarin

,

Daniel Detoni

,

Petra Kušan

Koncertom sopranistice Ivane Kladarin, pijaniste Daniela Detonija i violončelistice Petre Kušan u Velikoj dvorani Kulturhausa Austrijskog radija (OeRF) završen je u utorak navečer 5. festival hrvatske glazbe u Beču.

Bila je to večer posvećena hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević (1858.-1923.) čija su djela komorne skladbe izveli hrvatski glazbenici koje je publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

Koncert su moderirali muzikolog Davor Merkaš i austrijska publicistkinja i muzikologinja Irene Suchy, čitali su fragmente pisama i govorili o životu i glazbenom opusu te velike hrvatske skladateljice. Koncert je izravno sniman i bit će emitiran na Austrijskom radiju.

"Festival je bio najuspješniji do sada, koncerti su bili jako dobro posjećeni, izazvali su veliku pozornost austrijskih medija", izjavio je voditelj Muzičko-informacijskog centra Koncertne direkcije Zagreb i umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš.

Dodao je da je to dobar temelj za planiranje 6. festivala slijedeće godine.

"Ove godine uspjeli smo se integrirati u najveće bečke glazbene cikluse i najprestižnije koncertne prostore Beča, primjerice Musikvereina, što nam je bio cilj. Koncerti su održani u suradnji s austrijskim kulturnim institucijama, postali su tradicija i sastavni dio glazbenog života Beča", kazao je Merkaš.

"Mislim da ovaj festival itekako pridonosi povezivanju dviju država ne samo na području glazbe nego i umjetnosti i kulture uopće", dodao je on .

Merkaš je iskazao posebno zadovoljstvo što je prvi put u sklopu festivala jedna glazbena večer bila posvećena Dori Pejačević, kako je rekao, skladateljici europskog duha i jednoj od najvažnijih skladateljica prve polovice 20. stoljeća.

Peti festival hrvatske glazbe koji je trajao od 5. studenog do 1. prosinca u sklopu kojeg je održano 12 koncerata klasične, izvorne, klapske i jazz glazbe, u kojem je sudjelovalo 150 interpreta i uz ostalo izvođena djela dvadesetak hrvatskih skladatelja organizirali su Muzičko-informacijski centar Koncertne direkcije Zagreb u suradnji s Udrugom za promicanje hrvatske glazbe u Beču, hrvatskim Veleposlanstvom u Austriji, Ministarstvom kulture u RH i Uredom za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 23:41:42
Novi komentar
nužno
nužno