« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 26 dana
ZNATE LI?

Zdrave i nezdrave masnoće - kako ih konzumirati

Istraživanje upućuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline

S maslinovim uljem ne možete pogriješiti
S maslinovim uljem ne možete pogriješiti (Shutterstock)
Više o

masnoće

,

zdrave masti

,

nezdrave masti

,

maslac

,

maslinovo ulje

Masti su se, nakon kratkog zatišja, vratile na vodeća mjesta namirnica koje ugrožavaju zdravlje, što je potvrdilo i zadnje istraživanje čiji rezultati nedvojbeno pokazuju da je konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri desetljeća.

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.

Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015. - 2020. - Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama - ističu autori.

To istraživanje upućuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline - ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova.

Po njemu, "postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj znanosti i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje". Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošlog tjedna u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je provedeno među više od 126.000 sudionika tijekom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj skupini tijekom istraživanja.

27.01.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno